Pretraži ovaj blog

četvrtak, 29. listopada 2015.

Marijana Janeković - 90 minuta s uspješnim ženama (46/90)

Na Facebooku sam pokrenula projekt koji predstavlja 90 uspješnih žena pod nazivom 90 minuta s uspješnim ženama. Zajednica na Facebooku proširit će se na druge aktivnosti izvan društvenih mreža, a ovo je samo jedan fantastičan početak u kojem svi imamo priliku izdvojiti uspješne žene i pohvaliti ih za njihovo zalaganje, trud, rad i postignuća.

Marijana Janeković je rođena u Župancu kod Ludbrega. Živi i radi u Koprivnici. Po struci je frizerka. Zanat je završila u Wuppertalu u Njemačkoj. Po povratku otvara frizerski salon koji ima tradiciju od 31 godine. Svoje znanje je prenijela na kćerku Martinu koja je bila višestruki prvak države u frizurama te se natjecala diljem svijeta i postigla zapažene rezultate. Martina je danas međunarodna sutkinja i vodi ovaj uspješan obrt. Marijana je kako ona kaže, cijeli život oslikavala glave klijenata , pa je svoje umjetničko umijeće poželjela prenijeti na platno. Slika tek 10 godina. Pohađala je tečaj slikanja u Koprivnici, te ju želja za napretkom odvodi u Berlin gdje završava školu za instruktora slikanja američkog slikara Gery Jenkinsa. Već sljedeće godine završava Masterklass. Iza nje su mnogobrojne kolonije humanitarnog karaktera, tridesetak zajedničkih izložbi u zemlji i inozemstvu te 5 samostalnih izložbi. Najveći uspjeh u njenom slikarstvu je nagrada Hrvatskog sabora kulture za likovni izražaj 2014 godine.

Marijana nije poznata samo po svojim umjetničkim djelima. Njen likovni izražaj prepoznala je američka slikarica Mara C Trumpo koja je oduševljena njezinim talentom te je preporuča talijanskoj firmi Kalit za koju slika motive koji se printaju na rižin papir i prodaju po cijelom svijetu.

Ona nije poznata samo po svojim umjetničkim djelima, nego i volontira u Udruzi invalida Bolje sutra u Koprivnici. Kako cijeli život pomaže potrebitima tako je pronašla na Fb sirotište Mali dom u Keniji koje vodi naš misionar fra Miro, i odlučila pomoći toj siromašnoj dječici koja su mahom invalidi.

Pokreće projekat “Haljinice i hlačice za djecu Kenije”. Sašila je tridesetak haljinica, hlačica i školskih torbi, koje su oslikala djeca iz razreda njenog unuka Ivana. U planu ima sašiti još puno, puno haljinica i hlačica. Njezina se želja za pomaganjem proširila i na šivanje 120 pernica za tu istu dječicu koje je uz pomoć Fb prijatelja opremila sa školskim priborom.

O čovjeku govore djela, a imati veliko srce danas je rijedak dragulj kažu oni koju ju dobro znaju! Ako ponekad ne znate što pokloniti, a da se vidi da je s ljubavlju napravljeno, potražite Marijanu i ona će vam rado preporučiti ili oslikati nešto kao trajnu uspomenu!

Njena djela pogledajte na njenoj FB stranici te blogu.