Pretraži ovaj blog

četvrtak, 29. listopada 2015.

Marija Alfirev - 90 minuta s uspješnim ženama (47/90)

Na Facebooku sam pokrenula projekt koji predstavlja 90 uspješnih žena pod nazivom 90 minuta s uspješnim ženama. Zajednica na Facebooku proširit će se na druge aktivnosti izvan društvenih mreža, a ovo je samo jedan fantastičan početak u kojem svi imamo priliku izdvojiti uspješne žene i pohvaliti ih za njihovo zalaganje, trud, rad i postignuća.

Marija Alfirev je doktorica znanosti iz područja edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti. Već dugi niz godina aktivna je u civilnom sektoru i jedna je od prvih osoba koje su deinstitucionalizaciju osoba s intelektualnim teškoćama provele iz teorije u praksu. Marija godinama vodi Centar za socijalnu inkluziju Šibenik, u okviru kojega uspješno provodi projekte stanovanja u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Među prvima je koji su uspjeli u Hrvatskoj organizirati pravo socijalno poduzetništvo u projektu Plavi neboder, za koji su osigurana i sredstva iz fondova Europske unije. Projekt zapošljava osobe s intelektualnim teškoćama i vrlo inovativno i kreativno stvara nove poduzetničke mogućnosti, između ostaloga i proizvodnjom autohtonih suvenira ili originalnih modnih kreacija. O njihovom radu može se vidjeti na Facebooku. Za zadnju kolekciju organizirali su i atraktivnu modnu reviju na kojoj su sudjelovali i korisnici Centra za inkluziju Šibenik. Da se može biti uspješan, poduzetan, a skroman i ujedno promicati uvijek prave društvene vrijednosti pokazuju Marijini projekti. Uz to, Marija je i vijećnica grada Vodice, a u svom radu u lokalnoj zajednici uvijek se zalaže za razvoj, rezultate, jednakost svih društvenih skupina i dobrobit lokalne zajednice. Odnedavno radi i kao ravnateljica Doma za starije i nemoćne u Tisnom. U privatnom životu, Marija je brižna i voljena mama jedne mlade liječnice, partnerica jednog dobrog čovjeka, zahvalna i brižna kćer, sestra, zaova, teta, nećakinja i prijateljica, omiljena u obitelji i društvu. Žena koja pokazuje da se velikim strpljenjem, predanošću, neumornim radom i vjerom u vrijednosti onoga što želiš promijeniti na pozitivno može postići puno toga. Marija je topla osoba, emotivna, predana, iskrena i s nevjerojatnom energijom za brigu o svima koji to trebaju, bez obzira radi li se o korisnicima za koje skrbi, o njenim dragima ili o zajednici u kojoj živi. I jedna od rijetkih osoba koje zaista žive i rade ono u što vjeruju.

Marijana Janeković - 90 minuta s uspješnim ženama (46/90)

Na Facebooku sam pokrenula projekt koji predstavlja 90 uspješnih žena pod nazivom 90 minuta s uspješnim ženama. Zajednica na Facebooku proširit će se na druge aktivnosti izvan društvenih mreža, a ovo je samo jedan fantastičan početak u kojem svi imamo priliku izdvojiti uspješne žene i pohvaliti ih za njihovo zalaganje, trud, rad i postignuća.

Marijana Janeković je rođena u Župancu kod Ludbrega. Živi i radi u Koprivnici. Po struci je frizerka. Zanat je završila u Wuppertalu u Njemačkoj. Po povratku otvara frizerski salon koji ima tradiciju od 31 godine. Svoje znanje je prenijela na kćerku Martinu koja je bila višestruki prvak države u frizurama te se natjecala diljem svijeta i postigla zapažene rezultate. Martina je danas međunarodna sutkinja i vodi ovaj uspješan obrt. Marijana je kako ona kaže, cijeli život oslikavala glave klijenata , pa je svoje umjetničko umijeće poželjela prenijeti na platno. Slika tek 10 godina. Pohađala je tečaj slikanja u Koprivnici, te ju želja za napretkom odvodi u Berlin gdje završava školu za instruktora slikanja američkog slikara Gery Jenkinsa. Već sljedeće godine završava Masterklass. Iza nje su mnogobrojne kolonije humanitarnog karaktera, tridesetak zajedničkih izložbi u zemlji i inozemstvu te 5 samostalnih izložbi. Najveći uspjeh u njenom slikarstvu je nagrada Hrvatskog sabora kulture za likovni izražaj 2014 godine.

Marijana nije poznata samo po svojim umjetničkim djelima. Njen likovni izražaj prepoznala je američka slikarica Mara C Trumpo koja je oduševljena njezinim talentom te je preporuča talijanskoj firmi Kalit za koju slika motive koji se printaju na rižin papir i prodaju po cijelom svijetu.

Ona nije poznata samo po svojim umjetničkim djelima, nego i volontira u Udruzi invalida Bolje sutra u Koprivnici. Kako cijeli život pomaže potrebitima tako je pronašla na Fb sirotište Mali dom u Keniji koje vodi naš misionar fra Miro, i odlučila pomoći toj siromašnoj dječici koja su mahom invalidi.

Pokreće projekat “Haljinice i hlačice za djecu Kenije”. Sašila je tridesetak haljinica, hlačica i školskih torbi, koje su oslikala djeca iz razreda njenog unuka Ivana. U planu ima sašiti još puno, puno haljinica i hlačica. Njezina se želja za pomaganjem proširila i na šivanje 120 pernica za tu istu dječicu koje je uz pomoć Fb prijatelja opremila sa školskim priborom.

O čovjeku govore djela, a imati veliko srce danas je rijedak dragulj kažu oni koju ju dobro znaju! Ako ponekad ne znate što pokloniti, a da se vidi da je s ljubavlju napravljeno, potražite Marijanu i ona će vam rado preporučiti ili oslikati nešto kao trajnu uspomenu!

Njena djela pogledajte na njenoj FB stranici te blogu.

Promjene na vratima

Promjene kucaju na svačija vrata. Nema toliko snažne osobe koja će zadržati vrata guranjem. Dok pokušavate gurati i zadržati, gubite energiju, a promjena će svejedno ući. Međutim, kada uđe, ući će na silu, svom snagom, a vi ćete biti umorni. Zato, provirite, gledajte je u daljini i pripremite se za gošću...

Telefonski poziv

Prije par dana zove me jedan gospodin. Ja u gužvi, intenzivno na radionicama kroz 2 tjedna. Trebali se naći da razgovaramo o suradnji. Nije jedini, toliko sam toga u ta 2 tjedna trebala obaviti. Kako nije bilo hitno, već prvo upoznavanje, odlučila sam prvo riješiti sve obveze prema klijentima i obaviti prioritete da bih uopće mogla u miru obaviti razgovor. Gospodin mi reče da mi može održati seminar o upravljanju vremenom (malo ironično), iako on meni nešto nudi. Točno bi mogao... Prije 20-ak godina sam bezuspješno pisala x puta baš njemu i nikad nije odgovorio, a isto i njegovi suradnici. Zaboravio je i sad mi se javlja i još se ljuti što ja uredno odgovaram, samo imam druge obveze u tom trenutku. Vjerojatno je u ovih 20 godina i sam naučio ponešto o upravljanju vremenom... :) :) Samo očito nije o međuljudskim odnosima...

Površni ljudi

Neki ljudi su malo površni i lako se daju zavesti. Kad je već tako, budite vi odgovorni čime ih, kako, kada i u kojoj količini zavodite. Ionako, sve to na kraju ide na vašu životnu cestu, iako mnogi misle da prebacuju na tuđu... Sve što činimo odražava se na naše rezultate, zato je teško kratkoročno postići nešto, jer mi smo sve ono što smo bili godinama. A opet, već danas možemo odlučiti napraviti preokret i na svoju i tuđu cestu stavljati samo ono što bismo putem željeli i gledati...

Budite hrabri

Budite hrabri jer to jedino imate kad dođe neka teža situacija. Lako je biti zahvalan kad je život vesela pjesma. Gradite svoje temelje i pojačajte ih tako da vam vjetrovi ne mogu ništa. Samo tako možete ostati na svom mjestu pa čak i primiti nekoga za ruku čiji temelji su popustili. Vjetar može otpuhati šareno lišće s vaših grana, ali kad ste čvrsti, znate da će vam opet doći novo proljeće.

Nova prilika

Svako jutro je nova prilika da se oduševite svojim životom. Zamislite koliko je tu bilo složenosti koje su se raspetljale i koliko nedoumica koje su se riješile. I tako naoružani iskustvom, ne možete naići na prepreku koju nećete moći preskočiti.... I hodajte dignute glave jer ste samo vi prošli baš to iskustvo...

Namjestiti se ili boriti

Nemam pojma kako se vi borite na tržištu. Ja se u pravilu ne borim, već se jednostavno sve namjesti onako kako treba. A kad se ne namjesti, ja namjestim sebe... :)

Ivona Šimunović - 90 minuta s uspješnim ženama (45/90)

Na Facebooku sam pokrenula projekt koji predstavlja 90 uspješnih žena pod nazivom 90 minuta s uspješnim ženama. Zajednica na Facebooku proširit će se na druge aktivnosti izvan društvenih mreža, a ovo je samo jedan fantastičan početak u kojem svi imamo priliku izdvojiti uspješne žene i pohvaliti ih za njihovo zalaganje, trud, rad i postignuća.

Nova preporuka za uspješnu ženu na našoj listi stigla je od Ane Stokan: „Svoju preporuku započela bih s čestom izjavom žene i prijateljice koju želim preporučiti, a to je - Najveći uspjeh osobe je postati i ostati ČOVJEK među ljudima. Ivona Šimunović žena u 40-ma, ali ponekad imam osjećaj da ima srce i dušu za 40 života. Njen put počinje s 18 godina dolaskom u Zagreb iz malog gradića, na studiranje. Iako već u 20-toj postaje po prvi put majka na drugoj godini..ali ne odustaje i diplomira na Filozofskom fakultetu na odsjeku za predškolski odgoj. Sama u velikom gradu bez igdje ikoga svog, u jednom trenutku njena duša puni se tugom, sjedeći na klupi pored svojeg stana dok su joj suze topile obraze, prišla joj je starija susjeda i rekla: „Plači dijete, suze dušu čiste, a tvoja duša stvorena je za let!" i taj trenutak je bio okidač u Ivoni da je njena misija ići stepenice dalje. Okreće se i prema psihologiji, gutajući knjige, pomažući samoj sebi da nadjača život, stvara svoju osobnu psihologiju. Prisustvuje i pohađa razne edukacije, seminare, motivacijske treninge. Radeći tada već s djecom, djecom s poteškoćama u razvoju, nadarenom djecom, svoj rad proširuje i na odrasle. Razvedene žene, parove i pojedince kojima je bila potrebna pomoć i motivacija. Bez ikakve novčane naknade, u svijetu materijalizma. Njena izjava je: "Ne mogu na nečijoj tuzi, boli, izgubljenosti ili strahovima, zarađivati i to naplaćivati. Možda jednog dana!“. To joj je danas bliži plan i cilj, da otvori Centar za motivaciju i pomoć. Svoj rad i djelovanje širi i izvan granica Hrvatske, u BIH, te surađuje sa KBC Bijeli Brijeg u Mostaru, s IPOM (Internacionalnom policijskom asocijacijom u Mostaru) na podizanju motivacije u kolektivima te izgrađivanju kvalitetnih međuljudskih odnosa. Od 2010. djeluje i na društvenoj mreži Facebook, na kojoj bezuvjetno i svakodnevno, svojim postovima pomaže ljudima, kao i ljudima koji joj se obrate i u inbox. Nikada neću zaboraviti jednu njenu izjavu na temu međuljudskih odnosa: „Kroz moj život dolazili su ostajali, ali i odlazili, ljudi. Oni koji su ostali i danas su uz mene blagoslivljam svaki dan i sretna što postoji, ali hvala i onima koji su otišli, nisu možda svjesni koliko su mi pomogli, koliko su me izgradili, oplemenili i potaknuli da nastavim dalje svoju misiju, njihov put je drugačiji od mog i svima sam im u srcu poželjela sretan put.“
Uskoro završava knjigu, lektura i izdavaštvo već je dogovoreno. Kako ja, tako su i mnogi u iščekivanju njene knjige. Ali, postoji još jedna sitnica, uz svu njenu, ogromnu količinu pozitive, humanosti plemenitosti koju provodi sada već preko 15 godina, ali samozatajno ne šireći svoju misiju na velika zvona, dogodilo joj se 2007. da joj se pojavljuje bolest glasnica i 6 mjeseci liječnički tim se je borio povratiti joj glas, ali bez uspjeha. GLAS je tada bio njen kruh, i tada već u statusu samohrane majke dvoje djece. Sama svojom samopomoći, snagom vjerom i pozitivom povraća svoj glas. Danas i pjeva, i dalje radi sa djecom i odraslima, drži motivacijske seminare. Kad ju se pita: „Što je vaše zvanje, čime se bavite?" Tu izranja veličina ove mlade hrabre žene, borca, koja ne stavlja diplomu na prvo mjesto, već dušu i svakom odgovori: „Trudim se sačuvati osmijehe na dječjim licima, a odraslima se trudim povratiti izgubljeni i da znaju da nisu sami.“ Zbog gubitka glasa i svega proživljenog, potiče ljude da govore, iznose svoje osjećaje, emocije svih vrsta i kojim načinom te tako otvara duše mnogima. Kraj ove preporuke završit ću njenom izjavom: „U sve možemo biti sigurni, osim u jedno, nikad 100%, a to je da li postoji sutra, zato živite i djelujte sada!“

ponedjeljak, 26. listopada 2015.

Konzultanti bez greške

Ja ne kužim ove konzultante ( i nisu moje društvo) koji su u svemu uspjeli. Oni nisu gubili ni u Čovječe, ne ljuti se. Pa nek' im vjeruje tko hoće. Nisu bajke samo za malu djecu...

Moje privilegije

Nisam sigurna kada sam točno zaslužila da imam privilegiju i priliku družiti se s toliko dobrih i pozitivnih ljudi na edukacijama. Sigurno to nije bio događaj, nego proces... I tako, kad se sve čini lako, baš onako kako treba, sjetite se da je netko na tome radio. I ljudi me pitaju kako se osjećam prije predavanja. Moj odgovor je - normalno. To je normalno zato što se time bavim od 2001. godine. I onda je normalno i uobičajeno. Za sve one koji bi nešto odmah, odgovor je da se i to može. Odmah je odličan i taman za prvi korak.

Biti svoj

Biti zadovoljan, znači uvijek isto - mir u duši i srcu, bez obzira na okolnosti. Biti sretan, znači uvijek isto - radost u srcu i duši, bez obzira na okolnosti. Biti uspješan, znači uvijek isto - osjećati puninu u srcu i duši, bez obzira na okolnosti. Ako okrenemo sve naopako i u središte stavimo okolnosti, dobit ćemo priliku ostvariti isto, samo težim putem, ratujući, boreći se, trpeći i pobjeđujući. Kad su srce i duša na prvom mjestu, samo dopuštamo da budemo prirodni, jer nema ništa normalnije od toga da slijedimo svoje srce.

Blagoslovi

Ne budite tužni ako vas nešto preskoči - možda je prikriveni blagoslov. Ne budite ljuti, ako vas netko ne odabere za nešto - možda ste spašeni od nečega. Ne budite razočarani ako vas netko izda - možda je na vrijeme pokazao tko je. Ne budite sjetni zbog nečega što je prošlo - možda vam život već sutra donosi nove prilike. Ne budite uplašeni zbog onoga što slijedi - sigurno ćete znati nositi se s tim, jer hrabrost je vidljiva samo na djelu!

Razgovor 2 paketića

Postoje ti neki ljudi koji čovjeka cijene dok im je nedostupan, a kad je blizu, onda više nije zanimljiv. Nešto razmišljam, zašto se nikad ne zapitaju da nije do tog čovjeka, nego do njih. Jer očito iz daljine dodaju neke osobine koje ne postoje (ili oduzimaju postojeće), a ne treba isključiti ni čari nedostupnog. A kad je osoba tu, ljudi kažu da su se razočarali, a to samo znači da su prije bili očarani. Ima i obrnuto, da se ugodno iznenade, a to samo znači da su prije donijeli zaključke na temelju poluinformacija, lažnih informacija ili ih uopće nisu imali. Budite otvoreni toliko da možete upoznavati ljude, ali dovoljno zatvoreni da se sjetite da su pretpostavke loše. Mnogi ljudi o drugima njeguju neka mišljenja koja nemaju veze sa stvarnošću. I tko je onda promjenljiv, drugi ljudi ili mi sa svojim mišljenjem?! I opet se sve događa u nama, a taj netko drugi ima svoj paketić istih ili sličnih dilema. Ako pažljivo ne slušamo ljude i nismo pažljivi u promatranju okolnosti, a ne samo njihovih riječi, to samo razgovaraju 2 paketića ;)

Žicanje

Postoje ljudi koji stalno nešto žicaju i ljudi im daju. Ja sam prije takve izbjegavala, ali sad više neću, izbjegavat ću one koji im daju. Jer ti isti uredno sve naplaćuju onima koji ne žele žicati... Samo ne kuže da su onda duplo oštećeni. Oni koji žicaju ih ne cijene kad im daju, a ovi koji plaćaju odu onima koji imaju istu mjeru za klijente i gdje postoji ravnoteža.

Glumci

Nemam vremena za glumce. Pa i u kazalište i kino idem par puta godišnje... Izmišljene priče i namještene ljude izvan filmova i predstava ne tražim. Ovi u filmu barem sve lijepo namjeste i dobro djeluje. Kod ovih svakodnevnih glumaca smeta mi površnost, loša gluma, a slabo i zarađuju. I što im onda ostane - hrpa neuvježbanih uloga, razočarana publika i gorak osjećaj... A još gore je ovima koji se zalijepe za njih. Takvi glumci barem imaju tu publiku, a publika zapravo nema ništa. Pa tko voli... :)

Mirjana Tušek - 90 minuta s uspješnim ženama (44/90)

Na Facebooku sam pokrenula projekt koji predstavlja 90 uspješnih žena pod nazivom 90 minuta s uspješnim ženama. Zajednica na Facebooku proširit će se na druge aktivnosti izvan društvenih mreža, a ovo je samo jedan fantastičan početak u kojem svi imamo priliku izdvojiti uspješne žene i pohvaliti ih za njihovo zalaganje, trud, rad i postignuća.

Mirjana Tušek je prije 27 godina završila srednju trgovačku školu u Koprivnici. Oduvijek je znala da je njena misija pomagati ljudima te da ostavi ovaj svijet puno boljim mjestom nego ga je zatekla.
Kroz 26 godina radnog staža u trgovini, cvjećarni i osiguranju, odlučila je konce života uzeti u svoje ruke.
Inače samohrana majka uspješnog sina koji studira u Zagrebu, treću godinu na TVZ, smjer mehatronika i koji ju predstavlja u javnosti kao mama i tata 2u1, vodilja mu je kao životni primjer.
Za nju ne kažu bez razloga da je hrabra žena jer u ovoj krizi je sama kupila kuću i nosi težak teret kredita u CHF. Ulaže u svoj razvoj i stalni je posjetitelj Gradske knjižnice i čitaonice. Prije godinu dana završava Theta healing i upisuje NLP, kako bi mogla lakše razumjeti život i nositi se sa izazovima.
Prije šest godina upoznala je projekt kroz koji ima priliku visoko motivirane ljude pripremiti za uspješne poduzetnike, bez rizika i visokih ulaganja.
Kako za razvoj ozbiljnih projekata treba dovoljno novca da se opstane, odlučila se je na težak i mukotrpan put pri razvoju međunarodnog projekta u Hrvatskoj od nule.
Bez nekih političkih i rodbinskih veza, sama sebi je rekla: "Ja to mogu!"
Uz sve životne teškoće stres je prouzrokovao tešku i neizlječivu bolest i prognoze doktora su bile na godinu dana preostalog života. Nije vjerovala u nalaze nego se je prepustila ljubavi prema svojoj misiji života. U najtežim trenucima i nakon kemoterapije, ostavlja donekle "siguran posao" u Croatia osiguranju i odlazi u Austriju u totalno nepoznatom putu.
Danas nakon 7 mjeseci, još uvijek živa te uspješno radi na svom projektu, živi u Austriji odakle priprema povratak za poduzetništvo i realizaciju ciljeva u Hrvatskoj.
Svakodnevno uči jezik, meditira, čita, uči, razvija svoj um za izazove završetka projekta i ispunjenja cilja do 2020. godine.
Na bolest se također osvrće s osmijehom te vjeruje da snaga uma i pozitivnih misli vodi hrabre ljude u pobjedu.
U Hrvatskoj priprema papire za otvaranje svoje firme koju osmišljava kao Centar za pomaganje motiviranim ljudima da budu uspješni poduzetnici kroz radionice i konzultacije.
Uz njezin optimizam i borbu veselo kaže: "Ako sam mogla ja mogu svi! Svaki dan na račun svoga života stavite veliku dozu ljubavi i zahvalnosti. Život je prekratak da biste bez strasti došli do vrhunca!!"

nedjelja, 25. listopada 2015.

Anica Čarapić - 90 minuta s uspješnim ženama (43/90)

Na Facebooku sam pokrenula projekt koji predstavlja 90 uspješnih žena pod nazivom 90 minuta s uspješnim ženama. Zajednica na Facebooku proširit će se na druge aktivnosti izvan društvenih mreža, a ovo je samo jedan fantastičan početak u kojem svi imamo priliku izdvojiti uspješne žene i pohvaliti ih za njihovo zalaganje, trud, rad i postignuća.

Anica Čarapić ima 30+ godina, završila je srednju tekstilnu školu u Varaždinu, a prije 10 godina je došla u Zagreb iz rodnog Varaždina gdje živi s mužem i sinom od 9 godina.
Bavi se izradom veselih torbica zbog kojih će vas zaustavljati na sred ceste.
Svoju kreativnost počela je razvijati prvo s izradom nakita od sitnih perlica pa je nakon nekog vremena shvatila da joj se mašta toliko razvija da jednostavno mora to pretočiti u nešto od čega može i živjeti te je počela osmišljavati i dizajnirati ženske torbice i to posebno za mame. Znala je da mame obično sve daju za svoju djecu pa je nekako htjela da malo i sebi priušte trenutke zadovoljstva. Žene općenito vole torbe i nekako su se tu stvari jednostavno poklopile.
To je krenulo prije 2 godine. Sa suprugom je otvorila firmu i počeli su normalno raditi i živjeti od svog rada. Okusila je onu poslovicu koja kaže : „Ako radiš posao koji voliš – ne radiš ni jedan dan”. Svaki dan se probudi s veseljem i ide u svoju radionicu i radi ono što voli. Jako je zadovoljna i potvrđuje ono što kaže njena prijateljica: “Kad je mama sretna – svi su sretni!”

Njene kreativne i vesele torbe možete potražiti i naručiti na: http://www.carapica.hr/


petak, 23. listopada 2015.

S(p)retni u poslu

Dragi prijatelji, pridružite nam se u motivacijskoj grupi na Facebooku:

S(p)retni u poslu - Elvirine motivacijske poruke

U grupi vas očekuju motivacijske poruke, darovi za članove i popusti za edukacije.


Radost

Radost kuca samo na ona vrata gdje zna da će biti otvoreno... Ne gubi vrijeme, ide kod onih za koje zna da će je lijepo dočekati i poslati dalje...

Bezobrazni ljudi

Komplicirani, bezobrazni i drski ljudi nastavljaju biti takvi, jer uvijek u svijetu negdje stoji neka osoba koja će to dopustiti...

Udaljiti se

Ljudi će uvijek uočiti da ste se udaljili... To neće shvatiti dok su još relativno blizu, a vaša ruka je pružena. Tada će je vidjeti, činit će im se sve OK i odmicat će se. No, kad se previše udalje i više ne budu vidjeli vašu ruku, zaključit će da ste je vi povukli sebi. Tada se neće moći sjetiti da su je izgubili iz vida jer su otišli predaleko... A vi ćete odlučiti hoćete li se opet približiti pružene ruke ili ćete ostati u daljini...

Nosač tereta

Negdje pod naslagama nametnutih obveza i različitih dužnosti sjedi jedna slobodna osoba koja čeka da je iščupate i spasite od tog teškog tereta. To je jedna vesela osoba koja se raduje životu i ima izbor. Samo, ne može sad to raditi, kad ima drugog posla. Funkcija - nosač tereta :)

Superjunakinje

Danas je održana radionica "Napustite ulogu superjunakinje". Divne dame sa Sport Billy torbama u kojima imaju sve što treba, od utjehe za prijateljicu, alata, ljepila za plastiku, ugađanja partneru, kaosa oko organizacije svih aktivnosti, poslovnih obveza, privatnih događanja, svega i svačega... To su drage dame koje svakodnevno jurcaju na sve strane da zadovolje sve kriterije, pokažu što sve mogu, naprave puno lijepih poteza i razvesele sve oko sebe. To su dame koje sve stignu, sve mogu, sve hoće i pametne su. To su dame koje su sve napravile, a sad je red da sebe stave na prvo mjesto. I hoće. Ostavile su izgovore u košu kod mene u Filaksu :)

Predavači i pozornica

Dragi predavači, možda ste na pozornici, ali niste estradne zvijezde. Kad čujem od kolega što sve predavači traže, kako izmišljaju uvjete za rad i kako se kočoperno ponašaju na pozornici... Sjetite se da to nije gluma. Ti ljudi s druge strane su došli nešto naučiti, nešto pokrenuti, nešto promijeniti ili nešto potvrditi. Ovako vide samo nekoga tko voli slušati i gledati sebe. To je onda neki drugi posao. I nemam ništa protiv da se osjećate dobro ispred ljudi (osjećam se i ja ugodno), no uvijek se sjetite da su to ljudi, a ne samo vaša publika.

Novi predznak portala Obiljka

Statistika kaže da Obiljku ćešće posjećuju muškarci nego žene. Od danas je Obiljka portal za uspješne. Slijedi puno zanimljivih i kvalitetnih sadržaja. Čitajte portal Obiljka!


Linkovi:

Portal Obiljka

Obiljka na Facebooku




Iskoristi minutu!


Igra smijeha, radosti i života

Koliko puta su mnogi bili u strahu prikazati ono što zaista jesu? Koliko puta ste prihvatili manje od onoga što zaslužujete? Koliko puta se niste usudili napraviti prvi korak jer niste znali kakva će biti reakcija? Koliko puta ste odustali od sebe kako ne biste ispali ovakvi ili onakvi? I onda, nakon što prođe neko vrijeme, pitate se zbog koga ste i zašto to mislili? Situacije nam se često čine toliko velike bez razloga, sebe shvaćamo preozbiljno, a ljude oko sebe još ozbiljnije. Ako išta treba shvatiti ozbiljno, onda je to odluka da ćete nešto poduzeti, jer baš idete vidjeti što će onda biti... I onda se igrate, a u igri ima smijeha, radosti i života...

ponedjeljak, 19. listopada 2015.

Prisluškivanje i odgoj

Nije lijepo prisluškivati, ali...
Idem laganini iz grada i uživam u večeri bez kiše. Ispred mene ide majka s (pretpostavljam) sinom od 7-9 godina i govori mu: "Vidiš sine, u Hrvatskoj se samo zapošljavaju ljudi preko veze... Takva je naša Hrvatska. Pošten čovjek nema tu što raditi. Pošten čovjek se pati. Vidiš kakva je sad ova koju smo vidjeli... Ona je...."
I ne razumije žena što govori djetetu... Sin sad ima izbor: da odluči biti nepošten ili da postane nesiguran u svoj potencijal ili frustriran ili će odlučiti da u jednom trenutku jednostavno odbaci mamine otrovne misli i uzme život u svoje ruke... Kakav težak zadatak za mlado biće...

Zanovijetala

Nemam vremena za zanovijetala. Zauzeta sam s ljudima koji stvarno nešto trebaju ili hoće.

Podsjetnik

Uključite podsjetnik da se tu i tamo probudite ako zaboravite biti budni tijekom dana. Biti prisutan i svjestan temelj je za prave snove...

Što ljudi uistinu žele?

Što ljudi zapravo žele?
Nema posla, a mnogima je teško raditi.
Ne poštuju šefa, ali se trude ugoditi mu pod svaki cijenu.
Misle da su sposobni samo slučajno im ne ide.
Znaju da postoje neki koji su uspjeli i bez veze, ali ne žele vjerovati.
Neki ljudi su im uzor, ali zapravo preziru njihov uspjeh.
Mnogi su dobronamjerni, a zastane im knedla u grlu kad netko nešto postigne.
Mnogi su čuli za dosljednost, ali značenje im je nepoznato.
Sve je tako bezizlazno, a svi imaju za izlazak.
Sto ljudi uistinu žele?
Teško je reci, ono nešto... Baš ono... Ali šteta, ne prodaje se to i ne prolazi na karticu...

Tješiti ili pokazati radost

Kupite si nešto da vas razveseli, a ne da utješi. Veselje i utjeha su dvije različite stvari. Isto je i s ljudima. Ne vrijedi vam da vas tješe. Pronađite svoje mjesto uz one iz kojih svijetli radost. To će vam osvijetliti put, a tješenje vratiti u ulogu žrtve. Nekad jednostavno treba okrenuti stranicu, a neke stranice zaboraviti. Nekad su služile, a sad birajte svjesno one koji vas pune radošću i s kojima je bas sve moguće.

Dovoljno vremena

Najviše volim kad ljudima dam dovoljno vremena da sve sami shvate i zaključe. Nekad sam objašnjavala i dokazivala. To je pogrešno. Ni kilogram dokaza ne može pobijediti jedno AHA do kojeg čovjek sam dođe...

Vaganje

Umjesto vaganja odaberite prihvaćanje, a kad prihvatite, ne znači da morate podržavati. Ima jedan narodni izraz: "Neka si živ/a i zdrav/a". I onda se okreneš i ideš svojim poslom...

Facebook

Kad god ljudi nešto dokumentiraju na Fejsu da pokazu drugima, uvijek se mogu pitati: "Zašto želim da drugi ovo vide?!" Ako želite samo informirati ili potaknuti na promjene - OK, ali ako dokazujete nešto, sjetite se da prvo morate dokazati sebi.

Kora od banane

Uspjeh je kao kora od banane. Svi kažu da se možeš polomiti ako staneš na nju... Tako je i s uspjehom. Netko jednom nogom stane u uspjeh i polomi se, tresne na stražnjicu i onda jauče. Tko gleda gdje gazi i što gazi, obično nema tih problema...

Tmurna jutra

Tmurna jutra testiraju našu volju. Ponedjeljak je zgodan dan, ne možda da nastavite "gurati" u tome što mislite da morate, već jednostavno da testirate do kad ćete biti uvjereni da morate i da nemate izbora.

Skele i kiša

Kako ja volim vidjeti skele, obnove zgrada, zidanje i ostale radove. To uvijek znači da je netko negdje imao višak koji ulaže da si uljepša ili popravi okoliš, mjesto rada ili stanovanja. A to znači da se nešto i pomiče prema naprijed u gospodarstvu... Mokra do koljena, divim se skelama

petak, 16. listopada 2015.

Uložiti 100%

Nitko vam neće zahvaliti sto ulažete 100% sebe u nešto, ali vi budite zahvalni jer to možete.
Mnogi su bolesni, mnogi njeguju bolesne članove obitelji, neki danas gube krov nad glavom, a neki traže komad kruha za današnji dan...
Sretnici su oni koji mogu dati sve od sebe i koji za današnji dan mogu samo reci da je kišovit... Zahvalnost se vježba...

Željeni i neželjeni sadržaji


Balon

Ne uzdižite se iznad drugih ljudi. Baloni imaju ograničen rok trajanja.
Zamislite da ste pompozni balon koji leti iznad tuđih glava... Ljudi će vas gledati kako lijepo letite, netko će pokušati skočiti da vas uhvati, a netko će vam i mahati. No, kad odete previsoko, okrenut će vam leđa i otići svojim poslom. Ne letite previše, jer oni koji tako lete, na kraju lete sami...

Uči se hodajući

Neki ljudi previše lete. Veliki ljudi su ponosni na svoje korake i kad ne ide glatko. Letjeti u oblacima je lijepo, ali uči se hodajući.

četvrtak, 15. listopada 2015.

Originali i kopije

Ne morate se brinuti ako vas ljudi kopiraju... To mogu kako treba učiniti samo ako su vas pratili u stopu od početka :) ;)

Narudžba radne bilježnice Krila zahvanosti

Radna bilježnica Krila zahvalnosti nastala je kao splet različitih priča iz mnogih života. Emily je u prenesenom značenju jedna od mnogih žena koja živi s nedoumicama, a poslije, nošena krilima zahvalnosti, kreira život u kojem uživa punim plućima.
Radna bilježnica je personalizirana, na naslovnici može stajati Vaše ime ili ime koje odaberete ako je želite pokloniti dragoj osobi. Krila zahvanosti dostavljamo na Vašu adresu ili adresu po odabiru. 

Informacije i narudžbe na elvira@filaks.hr
Hvala svima koji su već naručili svoj primjerak ili odlučili pokloniti Krila zahvalnosti dragoj osobi! :)



Donošenje odluka u praksi


Pogrešna karta

Sve su nam lijepo objasnili kako treba živjeti, što se očekuje od nas, kakve su posljedice i kako trebamo reagirati u određenim situacijama. U najvećem broju slučajeva, sve su to netočne upute. Svatko od nas odlučuje hoće li se držati pogrešne karte i putokaza, a željeti putovati u drugom smjeru.

srijeda, 14. listopada 2015.

Idemo dalje :)


Veselite se životu

Tko je zaljubljen, tmurno vrijeme mu ne smeta. Tko je danas dobio promaknuće, i ne vidi kišu. Tko je saznao da je netko ozdravio, neće se zaliti na vrijeme. I mnogi će reci da je to normalno kad su to veliki razlozi za sreću. No, proces je obrnut. Tko se može radovati sto ima toplu vodu i šalicu kave, taj je spreman i za velike stvari. Tko je ljut na kišu, ljut je na svijet. A životne nagrade zaobilaze one koji ne znaju slaviti. I život voli doći na dobru zabavu... Veselite se životu. To je jedino što oduvijek imate u sebi. 

Postati netko

Svatko preko noći može postati netko.
Ne živcirajte se zbog te idiotske pojave u društvu. Po noći ljudi rade i gluplje stvari... ;)

Praviti se pametan ili lud

Puno puta sam bolje prošla kad sam se pravila luda, a ne pametna. I to znaju svi koji su pametni. Ovi drugi misle da je bolje praviti se pametan :)

ponedjeljak, 12. listopada 2015.

Nisu ljudi krivi

Nisu ljudi krivi što su postali "nekakvi". Krivi su jer su ostali...
Svaka loša situacija može se promijeniti. Svaku lošu odluku možemo zamijeniti boljom. Prošlost možemo odlukom pretvoriti u novu sadašnjost i već od ove sekunde krenuti boljim putem.
Kad vam je najteže, pomozite nekome... To je priznanje samom sebi da se u vama krije snaga. A dokle god ima snage, imate priliku okrenuti stranicu... <3

Vikendi

Nije problem u vikendima što su kratki, problem je u ljudima koji jedva preživljavaju tjedan i trampe 5 dana života za 2 dana od kojih ionako imaju prevelika očekivanja...

Žaljenje

Ljudi uvijek znaju što je ispravno, samo je to ponekad neudobno. Isto tako, točno znaju koliko su zaista uložili, samo je to ponekad previše za njihov ukus. Oni koji su uspjeli znaju da im je puno puta bilo neudobno i da su često puno i ulagali. Onaj tko je bio uporan i uspio, poslije neće žaliti zbog tog uloga... Uvijek se žale oni koji pokušavaju pa stalno odustaju...

Gospodar

Koga ste unaprijedili u svog gospodara koji Vam daje dopuštenje i odobrenje za odluke? Mnogi će reći da takvu osobu nemaju u svom životu, a onda opet od nekoga traže potvrdu. Život je pun izazova i teško da netko može biti mudriji od vas kad ste vi u pitanju. Unaprijedite sebe, jer na takvog gospodara ćete uvijek moći računati...

Poljubac u obraz iz zahvalnosti

Da mi je netko prije rekao kakve ću sve divne ljude u životu sresti, poljubila bih u obraz i pokojeg seronju ili seronjicu, baš onako iz gušta i čiste zahvalnosti... Jer da njih nije bilo, ne bih došla na ideju mijenjati sebe i svoje okolnosti...

Vrata

Srećom, nisam nikad vjerovala da postoje samo jedna vrata. Kad bih na jedna pokucala, a nije bilo odgovora, okrenula bih se i otvorila druga. Ako se ni jedna nisu htjela otvoriti, napravila bih svoja da ih mogu otvarati kad mi padne na pamet. Kad sam dugo čekala pred nekim vratima, nisam samo cupkala i ljutila se, već sam nešto smišljala ili pričala sama sebi. Kad su me drugi pitali gdje su vrata, i njima sam pokazala i pravila im društvo. Nekad sam s njima tražila pravi ključ i ponekad gurala... Zato ja sad imam puno vrata koja mi se rado otvaraju. <3
I svi mogu primijeniti ovaj alat :)

Pametan čovjek

Mora li čovjek biti jako pametan da uspije? Ne. Ali mora biti toliko pametan da ne odustane.
Nadam se da ovog ponedjeljka i dalje vjerujete i svoje ciljeve. Jer kako kaže izreka: "Izvrsnost nije postupak nego navika. Ono smo sto iznova činimo."
Zato, činite ono sto Vam koristi, a kad ne znate, zapitajte se čemu vam služi određeno ponašanje i razmišljanje... I znat ćete odgovor..

Rad i dosada

Nema ništa ljepše od zdravog umora. Radili ste nešto i uspješno završili... Gori je umor od nerada, jer obično vodi do lošeg emocionalnog stanja. Bez obzira na vaš radni status, aktivirajte se u onome što vas veseli, jer dosada je kao rana po kojoj stalno čeprkate. Ta aktivnost boli i ničemu ne služi... ;)

petak, 9. listopada 2015.

Predivan resurs

Zahvalnost se korištenjem množi. Predivan resurs koji je svima na dohvat ruke <3

Rođeni ste veliki

Mali ljudi se uspoređuju i brinu kad je netko u nečemu bolji od njih. Veliki ljudi znaju da svi imamo svoje mjesto pod kapom nebeskom i znaju da baš od svakoga mogu nešto naučiti. Odustanite od toga da budete i postanete mali, kad ste veliki rođeni.

Živjeti, a ne samo postojati

Razumjeti, a ne samo slagati se.
Čuti, a ne samo slušati.
Usvojiti, a ne samo saznati.
Započeti, a ne samo odlučiti.
Biti, a ne samo imati.
Voljeti, a ne samo tražiti ljubav.
Dati, a ne samo tražiti.
Biti svjestan svoje prirodne moći, a ne veličine.
Biti čovjek i živjeti, a ne samo postojati...

Dobri ljudi

Ne podcjenjujte dobre ljude. Oni samo duže vjeruju u vas nego vi sami.
Ali kad se razuvjere, njihova dobrota neće nestati, ali ćete znati kad je odselila od vas...

četvrtak, 8. listopada 2015.

Donositi loše odluke

Darujem stipendiju ljudima koji su u potrebi - otac kaže da kćer ne želi učiti.
Pozovem ljude na druženje s humanitarnim razlogom - mnogi ne mogu doći zbog drugih obveza ili im se jednostavno ne da ulagati neki trud.
Toliko je besplatnih edukacija i sadržaja na internetu - ljudi ne vjeruju da je nešto dobro ako skupo ne plate...

Ponekad se treba zapitati tko su ti koji su nam posložili život kako ne treba. Jesu li to tamo neki drugi ili i mi sami donosimo loše odluke?! Preuzmite odgovornost za ono što vam se događa i svijet će se okrenuti. Ja jesam.

Preskok od 2 stepenice

Toliko ljudi me je u prošlosti pogrešno procijenilo... Da je bilo po njihovom, ne bih ništa napravila za sebe i zbog sebe. Najgore je kad povjerujemo da nešto ne smijemo, ne trebamo ili ne možemo. Svaki put se sjetim koliko prepreka je bilo, a ja sam isla dalje. I skoro sam naišla na neke koji očito ne vide tko sam. Samo, sada me to zabavlja. Nema ništa ljepše od podcjenjivanja, kad nemaš potrebu dokazivati suprotno tim osobama, a svu snagu usmjeriš u svoj razvoj i napredak. Dokazivanje je korak unatrag, a ignoriranje instant preskok od 2 stepenice... ;) 
Nisam dugonoga, ali ovaj sport mi ide... :)

Svjetlo je unutra

Mnogi se trude zasjati izvana pa nešto ne ide...
Samo jedna obavijest za njih: Svjetlo je unutra.

srijeda, 7. listopada 2015.

Uvijek zahvalna

Povjerenje u život se uvijek isplati. To je kao vožnja po makadamu. Nekad malo treska, ali kad tad dođeš na destinaciju. Zahvalna!

Lažljivci

Nije važno što tko govori. Važno je tko je. Neki ljudi lažu i kad zapjevaju hitove J. Rozge :) :)

ponedjeljak, 5. listopada 2015.

Ideje u našoj glavi

Ideje "nema, neće biti, nije bilo, bilo je - ali više nema, ima - ali ograničeno" su ideje u našoj glavi. Kad napustimo te ideje, pojavit će se i mogućnosti, kao i odgovarajuće okolnosti. Tko stoji pred zatvorenim vratima s unutarnje strane, teško je da će vidjeti svijet oko sebe. Treba otvoriti vrata, hodati, tražiti prilike i ne odustajati...

Napustite ulogu superjunakinje - radionica

Ovako bi trebalo:

Ići kroz život mirno. Ne zastajkivati, ne kočiti. Mirno ići. Ne žuriti i ne trčati. Lagano hodati. Ne vraćati se i ne skakati prema naprijed. Samo ići... Jer sve što treba biti, već je na našoj stazi. I samo hodati, jer sve je nadohvat ruke onima koji osjećaju da su baš tamo gdje trebaju biti. Baš na svojoj stazi... I kao u nekoj životnoj čaroliji, samo naša staza čuva i daruje naša čuda. A štapić je u našim rukama...

A što mi radimo?

Razmislite tko odlučuje umjesto vas? Koga uvijek stavljate na prvo mjesto? Razmislite tko je to? Vaš suprug ili supruga? Dijete? Roditelji? Dečko ili djevojka? Prijatelji? Neki važan autoritet? Šef? Kolegica?

Ako živite onako kako vam drugi govore, sigurno ćete se ulijeniti, vjerojatno i naljutiti, a nikakav pozitivan pomak se neće dogoditi... Ako samo slijedite druge, razmislite gdje će vas to dovesti... Ako se stalno pokoravate i slušate, razmislite kakav ste primjer drugima? Ako stalno pratite druge, razmislite gdje ste putem izgubili sebe? Rutina i pretjerana odgovornost prema drugima su neprijatelji neovisnosti...

Napustite ulogu superjunakinje koja svima ugađa i sve oko sebe stavlja u prvi plan! Odlučite prestati govoriti DA drugima, a sebi NE. Okrenite ploču i osmislite svoju životnu čaroliju.

Naučite kako:
  • živjeti po svojoj mjeri
  • odabrati priče u koje ćete vjerovati
  • odabrati društvo koje vam odgovara
  • biti iskreni prema sebi
  • reći NE onima kojima želite reći ne
  • živjeti ispunjen život
  • prestati osuđivati i optuživati prošle događaje i sudionike događaja
  • reći DA sebi i svojoj osobnoj životnoj čaroliji

Više informacija: Vedra kuća znanja
Prijave: elvira@filaks.hr

Bahati ljudi

Bahatim ljudima nije važno jesu li uspješni ili nisu, jer su oni ionako u napetosti za napad... A kad je tako, život je borba u kojoj oni misle da imaju neku funkciju. Nema ništa tužnije od bahatog čovjeka na kojeg više nitko ne reagira... Napadati se može samo ako se druga strana osjeća loše i napadnuto. Kad toga nema, nema ni njihove funkcije... ;)

Komentari s kauča

Zanimljivo je kako ljudi s kauča misle da je nešto lako i imaju brojne primjedbe na nešto što netko radi. Mnogi bi bili uspješni pjevači, nogometaši, poduzetnici, profesori i tko zna što još... Ipak, nisu ni počeli... Kad god netko misli da je nešto prejednostavno, sigurno je propustio uočiti neki važan segment tog posla... I nema u životu bolje škole i ocjene, osim one - probaj pa se uvjeri!

Sunčana nedjelja

Sunčana nedjelja u ZG. Tako nam je malo potrebno da uživamo u danu... Čovjek se može veseliti malim stvarima. Osim toga, kako dobro raspoloženje može biti mala stvar?! Emocije nosimo sa sobom cijeli dan, a visš razmišljamo o odjeci i modnim detaljima. Kako biramo modnu kombinaciju, odabiremo i kako ćemo ući u dan... Sunčan dan vam želim, izvana i unutra

Ljudi s mikrofonom i kamerom

Zašto ljudi s mikrofonom i kamerom misle da su povlašteni i moćni?! 
Gledala sam jednu koja je snimala neku nazovi reportažu za privatnu TV postaju, a pri tome je toliko bila bezobrazna da je bilo neukusno. Cura je možda bila nezadovoljna jer su je poslali na cestu, umjesto na neko otmjeno mjesto. Samo, zaboravila je da tko ne zna biti otmjen u običnim situacijama, ne zna ni u nekim drugim. I sigurno će daleko dogurati. Barem dok je mlada i lijepa i dok to zaklanja njenu drskost. Samo taj plašt ne traje vječno... Šteta što ih tamo nisu naučili da i osmijeh nešto znači, ne samo račvasti jezik

Ozbiljne godine

Kako znaš da si već u ozbiljnim godinama?!
Nosiš potkošulju, a nitko te ne tjera.
Biraš društvo, jer nije te briga za "cijeli razred" ili cure i dečke koji "misle da su face".
Boli te briga sto te netko ne voli, jer još i uživaš u toj brizi ljudi koji te prate kao sjena.
Govoriš sto misliš i radiš sto govoriš, jer sve drugo je za dvolične mlakonje.
"Iz aviona" prepoznaš seronje, i prije nego obave nuždu.
Smiješ se sam sebi, jer znaš da je to najiskrenije i najsmješnije.
Znaš da možeš pogriješiti, a kad se to dogodi, ustaneš i ideš dalje.

Puno ljudi ima godine, ali nisu zreli. Biti dijete u duši je jedno, a drugo je biti balavac u odijelu.

četvrtak, 1. listopada 2015.

Zahvala

Svi volimo pohvale i zahvale. I one mogu uljepšati dan. Ja sam dobila jednu takvu koja me podsjeća da sam na dobrom putu i da trebam nastaviti istim smjerom.
Svatko od nas nekoga može pohvaliti, nekome zahvaliti ili dati lijepu povratnu informaciju.

Ako nismo škrti u pohvalama, i sami ćemo primiti dio životne radosti koja tada raste oko svih nas - i kod onih koji zahvaljuju i hvale i kod onih koji zahvale i pohvale primaju.

Kome biste Vi danas mogli zahvaliti i koga pohvaliti? 

Nikad nije kasno

Nikad nije kasno da sami sebe zagrlite, uhvatite za ruku i krenete raditi baš ono što želite. Krenite za vlastitom srećom i zadovoljstvom. Pješčani sat života nam uvijek curi. Ohrabrite se, jer vam treba samo vlastita podrška!

San o financijama

Sanjam ovu noć kako mi jedna (meni poznata) osoba govori da je smisao svakog posla rast financija. I ponosna sam na sebe kako sam mu odgovorila u snu: "Tako je, oduševljena sam kad moji klijenti rastu!"

Naravno, svi mi živimo u materijalnom svijetu i trebamo financijsku podlogu, no kad se fokusiramo na tuđi rast, rastemo uvijek i mi... Jasna je formula, samo bi mnogi htjeli prvo svoj rast pa bi onda vidjeli što će :)