Pretraži ovaj blog

srijeda, 28. rujna 2016.

O čemu trebaju razmišljati budući poduzetnici?

Mnogi su danas duboko razočarani gospodarskom situacijom, političko-zakonodavnim okružjem i uvjetima poslovanja u Hrvatskoj.

Događa se da ljudi, čitajući poslovne savjete, imaju dojam da se savjetodavci i konzultanti kriju iza računala i mirno tapkaju svojim nožicama dok pišu savjete za male poduzetnike nemajući pojma kako je njima zaista. Ovaj članak piše poduzetnica, doktorica znanosti i konzultantica za razvoj poslovnih vještina. U svojih petnaest godina poduzetničkog staža, mogu reći da situacija jest komplicirana, ali su i poduzetnici često sami sebi pravi teret. Dobro mi je poznato u što se upuštaju svi oni koji plove nemirnim poduzetničkim morem, jer svakodnevno razgovaram s poduzetnicama.

Čari poduzetništva

Mnoge osobe razmišljaju o slobodi kreiranja vlastitog radnog dana, nastojeći naplatiti svoja znanja i vještine i oblikujući ih u poduzetnički projekt. Prije nego što se odlučite, važno je znati da danas nije lako poslovati, nije lako usklađivati se sa svim promjenama koje donose propisi i tržište, a nije ni lako zadržati pažnju sve zahtjevnijih kupaca i klijenata. Poduzetništvo je puno izazova, puno prepreka, ali i uspona. Ništa i nikad nije samo crno ili samo bijelo. Živimo u bezbroj nijansi sive, ali se pomalo mučimo i sa sivom ekonomijom. Sve je to naša realnost, no i teorija i praksa kažu da kao mali ne možemo mijenjati druge, već samo svoju situaciju, što uključuje i poslovne okolnosti u kojima se nalazimo. Naravno, poduzetništvo ima i niz prednosti, od slobode, osjećaja stvaranja, kreativnosti, mogućnosti suradnje s biranim kupcima i klijentima, kao i poslovnim partnerima uz mogućnost kreiranja zadovoljavajuće atmosfere na radnom mjestu i ostvarivanja svoje svrhe.

Za koga nije poduzetništvo?

Ako ste trenutno na raskrižju i razmišljate o povratku na posao, pronalaženju novog posla ili upuštanje u poduzetničku avanturu, prisjetite se da poduzetništvonije dobro za vas ako:

– niste spremni na nepravdu i suočavanje s tom nepravdom na tržištu
– niste fleksibilni, uporni, disciplinirani, dosljedni i radišni
– niste spremni ići svojim putem iako konkurencija pokušava učiniti sve pa i igrati „ispod pojasa“
– niste spremni učiti iz dana u dan i mijenjati svoj pogled na svijet i tržišne okolnosti
– niste spremni raditi ponekad i više od 12 sati, posebno u fazi uvođenja proizvoda ili usluge na tržište
– niste spremni svakodnevno dati još malo više i unaprijediti svoju ponudu na tržištu
– niste spremni razmišljati poduzetnički, a to uključuje i spremnost na rizik i neuspjeh
– mislite da postoji jamstvo da ćete ostvariti svoje ciljeve
– mislite da će vas netko zaštititi i zauzeti se za vas
– mislite da će vas dugoročno spasiti neka veza ili dobar suradnički odnos (sve je sklono promjeni!)
– mislite da ćete uspjeti koristeći stare strategije i taktike
– mislite da ćete se preko noći obogatiti i osigurati miran život
– želite slobodu, a niste spremni na obveze
– mislite da će vas netko posebno poštovati zbog toga što ste preuzeli odgovornost za sebe i druge ljude i postali poduzetnikom ili poduzetnicom.