Pretraži ovaj blog

utorak, 29. rujna 2015.

Pompozna titula i funkcija

U svijetu punom "vrhunskih" spisateljica, predsjednica, predstavnica, poduzetnica, savjetnica, životnih učiteljica ili uspješnih poslovnih žena, najbolje je biti obična osoba. Od obične osobe se ne očekuje puno i lijepo je kad nas pozitivno iznenadi.
Ovi koji se prvo "nazivaju imenima" pa onda nešto rade, obično iznenade neugodno. I ne znam zašto ljudi misle da je dovoljno samo smisliti sebi neku funkciju ili izmisliti titulu. Gdje to piše kad sjedite u parku? Gdje to piše kad razgovarate s prijateljem? Gdje to piše kad plačete sami? Gdje to piše kad vam se dogodi neka nezgodna situacija? Gdje to piše dok sjedite doma i jedete kolač? Gdje to piše kad perete zube? Gdje to piše kad netko zna tko ste?!
Ako izmišljene titule i funkcije čovjeku pomažu, onda ima snažan osjećaj pomanjkanja pa se mora nazvati pompoznim nazivom. I nije problem u nazivima. Problem nastaje što je mnogima drago što postoji prečica. Lakše je nešto napisati nego zaista postati. Pisati se uči još u prvom razredu. Poslije se uči mudrosti. A neki još pokazuju svoja prva slova i riječi ;)