Pretraži ovaj blog

petak, 8. travnja 2016.

Nepoštena igrica

Sjećam se jedne situacije u kojoj se odigrala jedna nepoštena igrica, ne baš pretjerano opasna, ali vrlo neugodna. Naime, jedna strana je bila oštećena, a druga strana je bila nešto moćnija (u smislu formalne moći). Onda su ljudi, iako svjesni što je fer i korektno, ipak odlučili biti na strani "moćnije" osobe i to jednostavno rekli. Rečenica je bila: "Ne mogu si priuštiti da budem na korektnoj strani, moram razmišljati o svojim koristima od te moćnije osobe!"
I tako, često se to čuje, pričaju ljudi da postoje mnogi koji tako biraju. Ovi "moćni" onda misle da imaju prijatelje i podršku, ovi koji koriste misle da je to normalno poslovno ponašanje, a ovi koji su ostali iskorišteni misle da su žrtve situacije. I sve tri su laži!
Ovi prvi uživaju u svom egu i poziciji, ne razmišljajući što rade i s kakvim ljudima su okruženi.
Ovi drugi lažu sebi da je nekorektno ponašanje normalno i da je bolje stati uz lopova ako imaš korist, nego uz poštenu osobu ako nemaš, čime ruše sve ljudske vrijednosti, kao i svoj integritet.
Ovi zadnji, misleći da su žrtve, ostaju u toj situaciji čekajući da se oko njih nešto promijeni, a ne promijeni se nikad dok mi sami nešto ne promijenimo.
Ne živite u lažima, kad-tad ćete htjeti potrčati, a shvatit ćete da su vam kratke noge...
Dobro jutro vam želim!