Pretraži ovaj blog

utorak, 5. studenoga 2013.

Vaš film

Naše društvo je potpuno posvećeno brojanju i vaganju, kao i analizi onoga što radimo ili posjedujemo. Često čujem pitanja: „Koliki ti je promet ili plaća?“, „Koliko je polaznika u grupi?“, „Koliko ti je star auto?“, „Koliko imaš iskustva u tom poslu?“ i slično. S druge strane, djecu se stalno pita: „Što ćeš biti kad odrasteš?“, studente se pita: „Što želiš učiniti nakon što diplomiraš?“ i slično.

Koncentrirani smo na brojanje i na zadatke, kao da se život sastoji od nekoliko kratkih serija, a ne dugometražnog filma. Tako se dogodi da živimo u serijama koje imaju svoj uvod, zaplet i kraj, a ne vidimo cijelu sliku. Upravo iz tog razloga nastaje nemir, nezadovoljstvo i osjećaj nemoći da sagledamo pravu životnu i poslovnu svrhu. Naše serije punimo različitim sadržajima, informacijama, predmetima, imovinom i različitim likovima što seriju čini uzbudljivom i sadržajnom.

Međutim, važno je da ozbiljno promislimo koliko su svi dijelovi serije važni za životni film. Sve što smo doživjeli, sva naša iskustva, znanja i sve vještine utjecale su na našu osobnost. Ono što smo bili u prošlosti, utječe na nas sada, a isto tako djeluje i na našu budućnost. Nažalost, ljudi teško prihvaćaju tu misao, jer ona znači da od ovog trenutka trebamo preuzeti odgovornost za svoj život i upravljati svojim životnim projektom. Naš život čine izbori, a mnogi se često odlučuju na ulogu pasivnog promatrača jer vjeruju da ne mogu utjecati na životne događaje ili se nažalost uključuj u tzv. „klub vječnih prigovarača“.

Vrhunske sportske rezultate jednog sportaša čine svi treninzi i sati provedeni u aktivnosti, posebna prehrana i predanost takvom stilu života. Vrijednost slike vrhunskog slikara ne čini samo platno, boja i satnica potrebna za njeno stvaranje, nego svi oni sati koji su potrebni da postane umjetnik kojeg se prepoznaje i cijeni. Dakle, život je projekt u kojem svakodnevno trebamo biti korak bliže našem glavnom cilju kojeg smo si zadali. Upravo iz tog razloga je važno da vidimo cijelu sliku i definiramo svoju svrhu.

Stručnjaci kažu da je potrebno oko 10.000 sati da biste postali vrhunski stručnjak u nečemu. Svi se moramo zapitati koju satnicu smo već odradili u našem filmu i koliko smo blizu našem cilju. Smisao bi trebao biti u stalnom usavršavanju, aktivnosti, približavanju najboljoj verziji sebe koja možemo postati. Za početak, to je moguće samo ako postanemo svjesni mogućnosti izbora i obvežemo se na dosljednost.