Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 30. prosinca 2013.

Kriza kao prilika

Gledajući reprizu Mr. Beana, sjetih se da je glumac Rowan Atkinson bio na psihoterapiji zbog depresije. Onda mi je pao na pamet Cesar Millan koji se u 2010. pokušao ubiti kad mu je u razdoblju od mjesec dana uginuo pas Daddy i kad ga je ostavila supruga. Navodno je i Bruce Springsteen otkrio da se već 30 godina bori s teškom depresijom, a nitko ne bi rekao ni da Jim Carrey, Ben Stiller i Robin Williams imaju sličnih problema.... Bez obzira na slavu, financijsko bogatstvo i ugodan život, navedene osobe su pokleknule pod teretom različitih emocija i očekivanja. Svakome se to može dogoditi!

Isto tako, problemi u našem gospodarstvu mnogima zadaju glavobolje. Ljudi sve češće oboljevaju, odustaju, osmišljavaju više ili manje pametne preokrete u poslu i privatnom životu... Dok tragamo za pravim smjerom, suočavajući se s brojnim problemima na tom putu, ne smijemo izgubiti iz vida ono čemu stvarno težimo. Ako putem izgubimo volju, padnemo u depresiju ili postanemo frustrirane osobe koje štete sebi i drugima, onda samo putovanje i nema nekog smisla. Važno je na vrijeme uočiti znakove koji nam govore da smo skrenuli s puta i da smo previše vremena i energije potrošili na promatranje, analizu i borbu s preprekama. Brojni istraživači, znanstvenici i umjetnici stoljećima pronalaze načine za pomicanje granica i nadilaze sami sebe.
I Majka Tereza je rekla da trebamo u svjetiljku redovito dodavati ulje da bi ona i dalje svijetlila... Tako je i s nama... Uklanjanje brojnih prepreka često zahtijeva ogroman trud i dosljednost. Nekome možda mogu pomoći i riječi iz Novog zavjeta: "Bog nam nije dao duh bojažljivosti, već duh snage, ljubavi i trijeznosti". Upravo ovo izazovno vrijeme je trenutak u kojem možemo proširiti i nadići sami sebe, uložiti više truda, postati marljiviji, mudriji i tako stvoriti novu priliku koju sada u mraku sigurno ne možemo vidjeti.
Dolijevajući ulje u svoje svjetiljke, dobit ćemo novu dozu goriva koje će nam pomoći da izdržimo još malo i svijetlimo sebi i drugima.

Pred vama je ostatak vašeg života... Nije važno koliko imate godina, jer uvijek možete donijeti pametnu odluku i napraviti nešto vrijedno pamćenja za sebe i druge. Sjetite se da je Bill Gates s 31 godinu postao milijarder, no Ford je imao 50 godina kad je počeo sastavljati svoju prvu proizvodnu traku. Churchill je sa 65 godina postao britanski premijer, a Michelangelo je sa 72 godine oslikao kupolu Bazilike sv. Petra u Rimu.

Danas u društvu vlada strah, ljutnja i potreba za samopotvrđivanjem. Svatko od nas odlučuje kako će zaobići te prepreke i krenuti dalje. Za to je potrebno istraživanje, samokontrola, traganje i suradnja. Kad sve to pokrenemo u sebi, strah će preći u neku korisnu vještinu, a vještine pokreću naš mali svemir.