Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. prosinca 2013.

Novi početak...

Pred kraj godine rješavamo obveze, čistimo viškove, kreiramo bilancu proteklih mjeseci i spremamo se za novi početak. Razmišljamo kakva će biti sljedeća godina, pokušavamo saznati  kakvi će biti poslovni trendovi ili gospodarsko stanje. U blagdanskim čestitkama želimo svima sve najbolje, ostvarenje želja, smišljamo poticajne poruke i nadamo se blagostanju u svim segmentima života.

Mogu li te želje i poruke živjeti i nakon blagdana?
Obično se nakon blagdanskog uživanja i opuštanja vraćamo "stvarnom" životu. Međutim, kad bismo se sjetili da smo mi svi dio svemira, odnosno dio cjeline stvaranja, osjetili bismo da se društvo može promijeniti samo ako se promijeni većina pojedinaca. Filozof Teilhard de Chardin je rekao da životnim putem ne koračamo sami, jer cijeli svijet ide s nama. Mi smo u duhu svi "jedno". Dakle, bolju situaciju u društvu ćemo postići kad shvatimo da bolji pojedinac znači bolji suživot i društvo u cjelini. Irska poslovica kaže "Uočiš li posao koji treba obaviti, to znači da je na tebi da ga obaviš". Znamo da bi puno toga trebalo promijeniti da bi naš čudesni plan za novo razdoblje uspio, no ako krenemo s dobrotom u svom srcu, kad postanemo odgovorni za svaku svoju misao, emociju ili aktivnost, tada ćemo početi mijenjati svoj svijet.

Blagdanska zahvalnost
Pri tome treba zadržati blagdansku zahvalnost, jer ona pokreće na djelovanje, ubrzava procese, kreira mentalni stav koji potiče, uvećava ono što želimo... Uz zahvalnost ide i osmijeh, vedrina, zadovoljstvo, sreća... Budite putujuća vedra svjetlost svima koje sretnete u novoj godini!
Osobno, uvijek se držim pravila da ljudima pomognem da nađu rješenje, odnosno ne želim biti dio njihovog problema. Živim tako da nastojim ne biti nečiji problem. Ako i postoji neki nesporazum ili nerazumijevanje, radije ću se skloniti s puta osobe s kojom ne mogu ili iz nekih razloga ne želim surađivati. Danas vjerujem da ne postoji posao niti situacija kojim ću, inzistirajući na poslovnom odnosu, dugoročno narušiti svoju ravnotežu. To zaslužujem ja, ali i ljudi kojima ne želim biti problem, niti želim da oni postanu moj problem. I kad me poslovni put dovede u neki nesklad (a bilo ih je tijekom godine), ta neravnoteža traje kratko i brzo se vraćam na svoj put...
Dobar i pozitivan stav pomaže u mnogim poslovnim situacijama. I za kraj, i sama ću se podsjetiti kako to inspirativno kaže T. Carlyle: "Nema veće svakodnevne vrline od vedrine. Ta čovjekova odlika među ljudima je poput sunčeva svjetla, ili blage kišice koja obnavlja život u oprženim biljkama. Svjetlo vedroga lica širi se i prenosi sretan duh koji ga nadahnjuje".

Sve najbolje i puno vedrine povodom blagdana šaljem iz Vedre kuće znanja! Elvira