Pretraži ovaj blog

utorak, 25. ožujka 2014.

Ideje i kreativnost

"Zamislite tvrtku koja svakodnevno prima stotine telefonskih poziva od mogućih klijenata, ali obrati pozornost na samo nekoliko njih. Je li to dobro upravljanje poslom? To je nepoštovanje kojim postupamo prema mnogim idejama koje stvaramo svakog dana (A. Green)."

Svaki dan nam "padne na pamet" veliki broj zanimljivih ideja i dobijemo nadahnuće da nešto napravimo na drugačiji način. Međutim, vrlo rijetko obraćamo pažnju na te misli koje lete i mijenjaju se iz minute u minutu. Stres i svakodnevne aktivnosti odvlače nam pažnju i ne posvećujemo se vrijednim idejama koje nam se svakodnevno pojavljuju kao bljeskovi. Često pomislimo kako je nešto dobra ideja i obećamo sami sebi da ćemo je zapamtiti i poslije iskoristiti, a ona onda nestane kao da nikad nije postojala. Rijetki ljudi zapisuju ideje i imaju svoju "knjigu ideja". Još rjeđi fotografiraju ono što ih inspirira i bilježe ono što vide fotografijom, iako danas svi imamo dostupne mobitele. Rijetki sa sobom nose blokić u koji zapisuju ono što ih potiče na razmišljanje i kreiranje.Isto tako, možemo ideju zapisati i u mobitel ili snimiti glasovnu poruku... Puno je mogućnosti, a tako ih malo koristimo.
Ideje ne najavljuju svoj dolazak niti možemo znati kad će se pojaviti. Zato je važno biti spreman, uočiti ih, posvetiti im pažnju i zabilježiti ih. Ideje se množe kao zečevi pa teško možemo stati kad ih jednom počnemo proizvoditi i kreirati nova rješenja. Ako imamo 100 ideja, među njima je sigurno barem jedna odlična koju možemo iskoristiti za poslovni uspjeh!