Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 2. veljače 2015.

Kako preživjeti na poslu kojeg ne volimo

Svjesni smo da smo učinkovitiji kad zaista volimo svoj posao. Ipak, zarađivati od hobija mnogima je još uvijek neostvareni san. Do tada rade poslove koje su mogli dobiti, snalaze se godinama u uvjetima koji im ne odgovaraju i pokušavaju pronaći nešto drugo za sebe. No i na radnom mjestu koje ne volimo, postoji način da preživimo radni dan...

- Probudite se 15 minuta ranije i u tom vremenu radite ono što volite (osim spavanja). Stvorite ritual od običnih stvari. Pronađite nešto čime ćete započeti dan kao da se pripremate za važan susret s dragom osobom. Pokušajte osvijestiti da vam nervoza i negodovanje zbog još jednog radnog dana šteti. Potrudite se sjetiti da je to vaše jutro i da zaslužujete barem 15 minuta posvećenosti sebi.

- Na poslu koji ne volimo obično zamjeramo nadređenima da nas ne cijene dovoljno.Istovremeno, mi ne cijenimo svoj posao jer ga ne volimo i pronalazimo mu bezbroj nedostataka. Potrudite se svaki dan pronaći jedan novi pozitivan događaj na poslu, bez obzira je li riječ o atraktivnoj prilici ili nekim naizgled banalnim stvarima kao što je novi aparat za kavu, ugodna temperatura u prostoriji i slično. Svaki dan zapišite što ste uočili pozitivno i pokušajte voditi evidenciju barem 30 dana.

- Svaki dan barem jednoj osobi s kojom surađujete recite nešto lijepo, pohvalite neku aktivnost ili uputite općenito pozitivan komentar za radno mjesto na kojem trenutačno radite. Ne možemo utjecati na druge ljude i njihovo ponašanje, ali uvijek možemo na kraju radnog dana biti zadovoljni svojim riječima i svojim gestama prema drugim ljudima.

- Pauzu iskoristite za odlazak u park, čitanje omiljene knjige ili časopisa. Protegnite noge, pogledajte nešto pored čega obično nezainteresirano prolazite. Puno je mogućnosti... Ne gubite vrijeme u razgovoru na kavama, gdje obično izlaze na vidjelo sve neugodnosti prethodnih dana i gdje se razvijaju nove besmislene teorije o međuljudskim odnosima. To je posebno izraženo u organizacijama gdje su zaposlenici nezadovoljni. Ne tražite „saveznike“ s kojima biste prepričavali događaje ili predviđali negativne ishode. Ako postoji mogućnost, dogovorite se za kratko druženje s osobom iz neke druge organizacije i provedite odmor kako zaslužujete, u smijehu, ugodnom razgovoru i pozitivnom okružju.

- Nemojte brojati dane do vikenda. U svakom danu osmislite jednu aktivnost kojoj ćete se veseliti. Tu aktivnost planirajte odmah nakon radnog vremena kako biste imali osjaćaj da mudro koristite svoje vrijeme i držite konce u rukama. To može biti druženje s dragim prijateljem, odlazak na kolače s obitelji ili neka sitna kupovina. Planirajte te aktivnosti i posvetite im svoju pažnju. Tako ćete prebaciti fokus s odrađivanja na ono što vas čini pozitivnim.

- Ako se na poslu suočite s nekom teškom osobom ili situacijom, razmislite uvijek hoće li taj stres koji proživljavate biti važan za pet godina. Zamislite koliko ste već takvih situacija proživjeli i kako su za kratko vrijeme postale nevažne. Kad pogledamo u prošlost, već smo imali slična iskustva i uvijek smo pronašli rješenje. Ne postoji razlog da sada ne budete još uspješniji u tome.

- Ako radite posao koji vas ne motivira i koji je pomalo ispod vaših sposobnosti,iskoristite mentalnu aktivnost za smišljanje pozitivnih ishoda i planirajte nove aktivnosti za sebe. Poslije posla učite strani jezik ili novi računalni program. Posvetite se nečemu u čemu se može vidjeti napredak i što će vam dati samopouzdanje za traženje novog i boljeg posla.

- S posla se kući vraćajte različitim ulicama ili koristite različita prijevozna sredstva. Ako se vozite autom, promijenite radiopostaju ili potražite neku audioknjigu koju ćete slušati dok vozite.

- Tražite pozitivne sitnice u danu. Nasmijte se. Pogledajte oko sebe. Toliko je lijepih stvari na koje se možete usmjeriti. Potražite poticaje za pozitivno razmišljanje. Promijenite glazbu na mobitelu, nosite u novčaniku fotografiju drage osobe, kupite novi privjesak za ključeve koji će vas nasmijati kad ga pogledate, pronađite ljepši rokovnik, pomozite nekome na poslu, organizirajte humanitarnu akciju među kolegama, pišite svoj dnevnik zahvalnosti i nosite ga sa sobom na posao... Sve su to aktivnosti koje vam mogu pomoći da preživite radni dan na poslu koji vam ne odgovara. Potrudite se pronaći nove mogućnosti na poslu i nove izazove. Kvalitetno obavljanje zadataka i koji vam se ne sviđaju uvijek govore o vašoj profesionalnosti. I na kraju, ako ništa ne pomogne, uvijek se možete sjetiti koliko bi netko bio oduševljen da može biti na vašem radnom mjestu...

(objavljeno na portalu Sensa)