Pretraži ovaj blog

utorak, 14. travnja 2015.

Poziv na tribinu Obitelj u ravnoteži


Tribina Obitelj u ravnoteži će se održati 5. svibnja od 18.00 do 21.30 u Tribini grada Zagreba, Kaptol 27, Zagreb. Ulaz je slobodan.

Tribina je namijenjena pojedincima suočenim sa zdravstvenim poteškoćama u obitelji i onima koji su zainteresirani za osobni razvoj i svjesni cikličnosti života.


Sudionici tribine:

- Vedrana Nucak, mag. cin. (Vida - odaberi zdravlje) poručuje da je bol vapaj tijela za promjenom! "Iskustvo vlastite bolesti ili bolesti drage osobe možemo prihvatiti kao tragediju, pakao ili kaznu. Ali bolest i nastaje jer dugo nismo slušali vapaj vlastitoga tijela. Upravo u tim teškim trenucima počinjemo shvaćati kako gubimo nešto najdragocjenije. Možda zvuči čudno ili ludo, ali upravo su moja vlastita bolest, te bolest i smrt mojega oca u meni probudili zahvalnost za život, radost i ljubav. Zato sada mogu bolje razumjeti patnju, strah i bespomoćnost bolesnih i umirućih ili članova njihovih obitelji, te im biti podrška u teškim trenucima.
Dok je sve bilo u redu ni ja nisam razmišljala o zdravlju. Trebala mi je bolest nepoznatog uzroka, trebala sam od liječnika čuti kako ne znaju od čega bolujem. I pomogla mi je medicina - ali stanična medicina koja kaže da se o zdravlju i bolesti odlučuje upravo u toj najmanjoj jedinici našega tijela."



- Fiora Stanić poručuje svim oboljelim osobama i njihovim obiteljima da će biti teško, da će biti grbavo, ali da će proći. Bolest čovjeka uči da se veseli malim stvarima i da se ne živcira niti zbog velikih.

- Marijana Kraljević će govoriti o svojoj borbi s bolesti, od operacije srca do problema sa želucem i štitnjačom. Govorit će o borbi koja ju je godinama unazadila i zbog koje puno toga prošla kasnije. Govorit će o osjećajima, emocijama, strahovima i nadanjima dok je bila u bolnici. Govorit će o strahu koji se javio kad je otišla iz bolnice i sve morala sama, o razočaranju koje je osjećala nakon što nije završila studij koji je htjela i ostvarila svoj san da predaje, o trenutku kad je bila na operaciji srca, a njena mama na kemoterapiji u isto vrijeme. Govorit će i o obratu, snazi koja se javila nakon toga, želji da živi, koracima koji su je unazadili pa koracima koji su je vukli prema naprijed. I važnosti obitelji u toj borbi. Marijana poručuje: "Zadajte si cilj, nađite razlog zbog kojeg ćete se boriti. Ako to u tom trenutku niste vi, netko drugi je. Meni je bio moj tata. smile emoticon Ako mislite da možete, možete!"

- Jelena Komad Pogorilić će govoriti o tome kako se suočila s teškom dijagnozom i kako je to utjecalo na nju i cijelu obitelj. Govorit će o svojim strahovima i kako je pronašla način da pomogne sebi...

- mr. sc. Nataša Trojak će govoriti o sebičnosti i žrtvovanju. Kada nas netko treba, potrebno je pronaći ravnotežu između brige o sebi (sebičnosti) i žrtvovanja svojeg komfora za druge (žrtvovanje). Možemo li pružiti njegu drugima, a istovremeno ju uskratiti sebi? Kako pronaći tu ravnotežu? Imamo li pravo na sebičnost i u kojoj mjeri smijemo (i moramo) biti sebični? Odgovori na ta pitanja nalaze se u nama samima, ali je do njih teško doći...

- Nikolina Anđelić (Nikolina Lazarov) poručuje: "Ne dopustite bolesti da ukrade identitet čovjeka i obitelji!"

- Renata Vokal (mogu, hoću, vjerujem) poručuje: "Život je sam po sebi predivan, zahvalni smo na njemu, jer nije stvar u tome da smo samo živi već i da živimo. Zna nas on i šibati teškim životnim situacijama, zna nas naljutiti, donijeti nam puno tuge i žalosti, ali nas još više zna razveseliti, usrećiti, ohrabriti. Sigurna sam da nema osobe koja nije osjetila tugu i bol zbog gubitna neke drage osobe, bol zbog nemoći kad smo bolesni ili mi ili nama draga osoba. I mene je puno puta u životu pokosila tuga i osjećaj nemoći. Da, sve je to život. Ali svaki dan je novi dan, svaki dan možemo krenuti iz početka, okrenuti novu stranicu i probati biti sretniji, probati se nositi sa svim našim dobrim i lošim događajima. Jer nismo sami, a na kraju će ionako sve biti dobro!"

- Viktor Janković poručuje: „Obitelj kao psihoenergetska cjelina u sebi stvara nesvjesne odnose i formira, tj. programira svoje članove. Generacijski, sociološki i kulturološki uvjetovano, programi obitelji se prenose iz pokoljenja u pokoljenje. Kroz vrijeme ove psihoenergetske cjeline formiraju zasebna polja koje neki znanstvenici nazivaju morfička ili morfogenetička polja. Morfička polja imaju svoja pravila, zakonitosti i kreirana, ponekad i stoljećima, postaju zasebne umjetne inteligencije. Svaki novi član obiteljskog polja preuzima na sebe te zakonitosti i to se dešava u potpunosti automatski i nesvjesno. Tek rođena djeca imaju urođenu potrebu izraziti svoju individualnost, ali kroz proces odgoja i odrastanja njihova individualnost, pod pritiskom jačine polja u kojem se nalaze, jednostavno slabi i do odrasle dobi postaju“ punopravni član obitelji“. Naravno ovo svako dijete košta ogromne količine zdrave životne energije, te iako ne zna zašto, osjeća da se duboko u njemu kriju potencijali, talenti i vrijednosti koji nikad nisu otkriveni i nije im dopušteno da se razviju. Većina ljudi današnjice stoga živi, ali osjeća da „živi tuđi život“, te se rijetko tko odlučuje dirnuti i pokrenuti unutarnju „istragu“ koji su razlozi ovom i sličnim osjećajima. Ipak, oni koji se odluče da, kroz seriozan rad na sebi, pronađu i osvijeste programe kojima su izlagani kroz život doživljavaju nevjerojatnu transformaciju. Ova transformacija se odnosi prvenstveno na osobu koja se svjesno suoči sa obiteljskim poljem, ali posredno i na sve ljude sa kojima je osoba povezana. Osobito je ovo značajno za ljude koji planiraju zasnovati svoju obitelj, jer tako omogućuju svojoj djeci da, što je moguće manje, ne preuzmu programe svojih predaka koji su njihove roditelje doveli u bilo kakvu situaciju patnje i boli.“

- Marina Nekić će govoriti o izazovima života „dan po dan“ kad se suočite s bolešću člana obitelji i odlukama koje morate svakodnevno donositi. Govorit će i o osjećaju nemoći i koliko je važno u jednom trenu stati i reći sebi danas sam napravila sve što je u mojoj moći i najbolje što znam i za danas je to dovoljno!

- Nada Finderle će govoriti o obitelji i prijateljima kao podršci oboljelima, a sve kroz osobno iskustvo kroz koje je prolazila, a koje neminovno mijenja ljude.


Moderatorica je dr. sc. Elvira Mlivić Budeš (kontakt elvira@filaks.hr)

Napomena: Gosti na tribini će prezentirati svoja vlastita iskustva. Informacije koje će pružiti su njihovi dojmovi, znanja i iskustva o situaciji u kojoj su se našli. Informacije koje će pružiti nisu medicinski savjeti, već su u općeg karaktera i specifičnog sadržaja. Svaki slučaj je jedinstven i svaki pojedinac treba preuzeti vlastitu odgovornost za svoju situaciju uz pomoć odabranih stručnih osoba.