Pretraži ovaj blog

četvrtak, 29. rujna 2016.

Kako izgraditi svoju tvornicu sreće?

Kada nemate što izgubiti, vrijedi se potruditi i pokušati napraviti nešto bolje životne uvjete za sebe.

Ako želite nekome upropastiti dan, ispričajte mu neku negativnu priču o tome kako je nešto nemoguće, kako se ne može ništa napraviti, kako ništa nije dostupno, kako je nešto bilo dostupno, ali nije dostupno za sve i slično… Otrovane priče dio su naše svakodnevnice. Slušamo ih svakodnevno u medijima, prepričavamo na neformalnim druženjima u krugu obitelji, kolega i prijatelja… Nažalost, negativne priče su već prevladale.

Odlučite napraviti promjenu u svom okružju!

Kad god se odlučite pozitivno djelovati na druge, ta promjena će se prvo pozitivno odraziti na vas.

Svojim ponašanjem, stavovima, razmišljanjima i namjerama utječemo na ljude oko nas. Ne možemo promijeniti makro okružje, niti uspostaviti ravnotežu u cijelom svemiru, ali svi to možemo učiniti prvo u sebi, a onda u svojim obiteljima i u društvu naših prijatelja.

Pronađite vrijeme za dobre ljude, koji u vama potiču pozitivne emocije, za ljude koje imaju dobre namjere i veliko srce. Ako se bolje osvrnemo, naći ćemo ih zaista puno i u kompeticiji sklonom poslovnom svijetu.

Ljudi provedu cijeli život ili dobar dio života čekajući da se nešto posloži, da ih netko ili nešto pokrene, čekaju neko nadahnuće, potvrdu od drugih, potvrdu da će sigurno uspjeti ili čekaju da ih netko sufinancira.

Nema savršenog vremena da se nešto učini niti certifikata koji vam unaprijed može dati jamstvo da će stvari teći prema unaprijed definiranoj špranci ili formuli. Upravo iz tog razloga treba početi odmah s onim što smatrate bitnim za svoj život!

Elementi sreće

Neka istraživanja kažu da su izazovi i noviteti u životu najvažniji elementi sreće. Dakle, ako nam se događa nešto novo, ako smo suočeni s neočekivanom situacijom, to nam pruža snažan osjećaj zadovoljstva. Ako upoznajemo nove ljude, ako pogledamo neku novu predstavu, ako otputujemo u grad u kojem nismo nikada bili, ako naučimo igrati novu igru, sve su to izazovi koji nas čine zadovoljnijima. Neočekivani događaji često su izvor zadovoljstva, što je u suprotnosti s našom potrebom da se držimo poznatih i uhodanih aktivnosti kako bismo lakše upravljali svojim svakodnevnim poslovima.

Naravno, svi ponekad upadnemo u rutinu… Ipak, važno je da se zapitamo što smo prošli tjedan učinili novo i u kojem području smo napravili korak naprijed? Ako je riječ o nekoj novoj vještini, obično takav trud zahtijeva dodatni napor no uvijek nakon što ostvarimo zacrtano, osjećamo veliko zadovoljstvo i sreću.

Nije jednostavno stalno sam sebe motivirati i gurati, no jedino to nam ostaje kao trajni zadatak, jer sami sa sobom stalno imamo posla…