Pretraži ovaj blog

srijeda, 29. siječnja 2014.

Stručnjaci i odluke

Danas postoje upute i stručnjaci za svako područje života. Poslušamo preporuke stručnjaka s TV-a, čitamo novine i časopise ili knjige, slušamo stručnjake na predavanjima, pratimo savjete poznatih osoba pa evo danas čitamo i različite blogove i poruke na društvenim mrežama... Naravno, postoje stručnjaci i "stručnjaci", no to sada nije tema ovog teksta.

Zapravo, problem je što smo svakodnevno bombardirani različitim informacijama, malo se udubljujemo u teme, a o svemu znamo poneku sitnicu. To dovodi do zbunjenosti i površnosti na svim nivoima.

Naravno, važno je naučiti, pročitati, poslušati druge, razgovarati, no svatko od nas treba preuzeti odgovornost i razborito donositi svoje odluke. Nitko ne zna sve o vama da bi mogao donijeti odluku umjesto vas. Naravno, uvijek treba razgovarati i tražiti informacije, no kad prikupimo dovoljnu količinu informacija, treba donijeti svoj zaključak i onda djelovati u skladu s njim. Osim toga, bilo kakva odluka mora biti u skladu s vašim željama i vrijednostima. Mnogi ljudi ni sami ne znaju tko su, zašto nešto žele, u kojem smjeru idu, koja im je misija... Ta misija nam pomaže da procijenimo jesmo li na pravom putu kad donosimo odluku. U mnogim životnim trenucima čovjek treba nešto odlučiti, no bude nam lakše ako se sjetimo onoga što nam je stvarno važno. Tada brže donosimo i odluku. Mnogima pomaže da se zapitaju je li odluka koju donose u skladu s onim kakva osoba žele postati u budućnosti i hoće li se sviđati sami sebi ako donesu takvu odluku. Kao djeca, većinom smo znali što nam je u redu, a što nije... Taj tihi glas se s godinama izgubi i onda slušamo druge glasove. Glasovi su u redu dok nam pomažu u prikupljanju informacija, no odluku bismo trebali prepustiti onom tihom glasu iznutra...