Pretraži ovaj blog

četvrtak, 27. veljače 2014.

Plan za tvrtku, plan za nas

Elvira na predavanju u okviru projekta Siguran start u organizaciji Posao.hr
U vremenu neobičnih promjena i "ustajale" tržišne situacije, mnogi teže donose poslovne odluke. U razgovoru s kolegama, često se sjetimo situacije od prije 7-8 godina kad smo točno znali koje korake ili predradnje trebamo napraviti da bismo došli do određenih rezultata. Neke brojke ili statistike su više-manje funkcionirale i mogli smo računati na određene rezultate uz manja odstupanja.
Međutim, danas se situacija potpuno promijenila. Mnogi su potpuno izgubljeni i jednostavno se ne snalaze u poslovnim aktivnostima. Slična je situacija i u poduzetništvu i na radnim mjestima. Mnogima je teško procijeniti što mogu očekivati u sljedećih par mjeseci, a o godinama da ne govorimo... Poslodavci također donose različite odluke koje utječu na promjenu poslovnih ciljeva i implementaciju strategije, ali utječu i na posloprimce na različite načine... Često ni jedni ni drugi više ne znaju u kojem smjeru idu, već se radi "od danas do sutra". Situacija na tržištu nije optimistična, no ako situacija oko nas nije povoljna, itekako je vrijeme da napokon analiziramo sebe, svoje potrebe, svoju životnu i poslovnu svrhu i procijenimo u kojem smjeru trebamo ili želimo ići. Mnogi na ta pitanja ne znaju odgovore, jer žive od vikenda do vikenda, iz dana u dan... U vremenu kad oko nas malo toga funkcionira, važno je  da utvrdimo smjer kojim idemo i držimo ga se... To ne znači da moramo biti kruti u djelovanju, baš suprotno.
U ovom vremenu fleksibilnost je ključna, ali takvi možemo biti samo ako razumijemo rješenja onkraj problema. Kad postanemo kreativniji i proširimo svijest i shvaćanje svega što nam se događa, pojavljuju se i novi odgovori i rješenja. Automatski privlačimo i nove prilike. Međutim, kad "tapkamo" u problemu, vidimo probleme. Kad se vrtimo u krug, opet se vratimo na problem. Rješenja su uvijek u blizini problema. Kad smo svjesni svoje svrhe, onda rado pristupamo rješavanju problema i pronalazimo rješenja, jer imamo nacrt koji nas vodi.
Zadatak svih nas je da prepoznamo svoju jedinstvenu svrhu i odvažimo se na putovanje po nacrtu. Kao što poslovni put zahtijeva dobro osmišljenu strategiju, tako i naše snalaženje u poslovnom životu zahtijeva određeni plan. Često na edukacijama govorimo baš o tim planovima za naše pravne osobe. Sve dok nemamo i svoj privatni plan, drugi nas usmjeravaju i vode. To i nije loše, ako smo na to spremni i to nam odgovara. Ipak, za one koji očekuju nešto više, moraju rasplamsati svoju kreativnost i proširiti svijest na način da u svakom problemu vide priliku za rast i učenje.

Ukoliko želite potaknuti svoju  motivaciju, pozivam vas na radionicu Kako se motivirati koja će se održati 12. ožujka. Više o radionici možete saznati na ovom linku.