Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 21. travnja 2014.

Dijalog poduzetnika i klijenta

Mnogi poduzetnici vide vrijednost razgovora s kupcima ili klijentima. Naravno, ako samostalno obavljaju posao, uvijek su u kontaktu s onima kojima su namijenjeni njihovi proizvodi i usluge. Međutim, rastom broja zaposlenika ili pojavom novih obveza, neki poduzetnici tu aktivnost u potpunosti prepuštaju drugima. Da bismo uspjeli kreirati proizvode i usluge s kojima će tržište biti zadovoljno, moramo poznavati kupce. Upravo iz tog razloga velike tvrtke istražuju tržište, odnosno angažiraju specijalizirane agencije za istraživanje tržišta.

Kao što neki uspješni menadžeri u velikim tvrtkama kontinuirano neformalno razgovaraju sa zaposlenicima, provode vrijeme u prodavaonicama, promatraju i slušaju, tako bi se i mali poduzetnik trebao ponašati s kupcima i klijentima. Pitati kupce za povratnu informaciju ključno je za kreiranje budućih planova, a pri tome pomaže kontinuirani dijalog. Cilj razgovora s kupcima je otvaranje komunikacijskih kanala, jer poslovne prilike trebamo biti spremni iskoristiti kada se ukažu.

Za provjeru koliko ste upoznati s kupcima u svom poduzetničkom projektu, pokušajte što detaljnije odgovoriti na sljedećih 6 pitanja:

1. Što vaši kupci najviše cijene u vašoj ponudi i zašto?

2. Tko su i kakvi su vaši tipični kupci?

3. Navedite 6 elemenata koji su zajednički svim vašim kupcima?

4. Kako su kupci i od koga čuli za vašu ponudu?

5. Na kojem mjestu i kako prikupljate podatke o vašim kupcima?

6. Zašto kupci kupuju vaše proizvode ili usluge i kako donose odluku o kupnji?

Neki će vrlo jednostavno i spremno odgovoriti na sva postavljena pitanja. Nekima će se ipak ova lista učiniti jako teškom jer su poduzetnici češće fokusirani na svojuponudu nego na kupce i klijente. Dugoročno gledano, važno je osvijestiti značaj kupaca u poslovanju i saznati što više informacija kako bi naša ponuda u budućnosti bila što bolje prilagođena njihovim željama i potrebama. Uspjeh je moguće očekivati samo ako pametno procijenimo u kojem smjeru će se kretati tržište, a najvažniji dio tržišta su naravno oni kojima je naša ponuda namijenjena.