Pretraži ovaj blog

srijeda, 16. travnja 2014.

Dobra djela traju vječno

Dragi čitatelji bloga, približava se Uskrs i pripremamo se za obiteljsko druženje uz blagdanski stol, a mnogi se vesele i prilici za manji odmor.

Svi smo društvena bića i živimo s drugima. Naravno, svatko od nas treba imati dovoljno samopouzdanja da se prvo pobrine za sebe i svoju dobrobit jer tek onda možemo pomoći drugima. Slijedom toga, dobro je poduzimati aktivnosti pomoću kojih barem još jedno biće uz nas ima određenu korist. Mnogi govore o društvenoj odgovornosti, timskom radu na mnogim projektima i lojalnosti grupi pa evo prilike da definiramo pojmove koji se često koriste (prema Rijavec i Miljković).

"Socijalna odgovornost odnosi se na našu spremnost da pomognemo drugima čak i onda kad od toga nećemo imati nikakvu osobnu korist."
"Lojalnost odražava nepokolebljivu odanost i povjerenje bilo u prijateljstvu bilo grupi - njenim principima i ciljevima."
"Sklonost timskom radu odnosi se na sposobnost osobe da dobro radi i surađuje s drugim članovima grupe na postizanju zajedničkog cilja."
"Biti generativan znači generirati, tj. proizvesti neke dobre stvari i neke dobre ljude. Generativnost uključuje i stalnu brigu za buduće generacije. U jednom trenutku svog života svi shvatimo da nećemo živjeti vječno i želimo ostaviti nešto pozitivno za budućnost."

Ako nešto želimo postići, omogućimo i drugima da budu dio tog uspjeha ili postignuća. Tada i mi dobijemo najviše. Kad nam je teško i kad se brinemo oko nečega, najbolji potez koji u tom trenutku možemo napraviti jest da pomognemo drugome, nekoga pozitivno iznenadimo ili mu uljepšamo dan.

Ovo su moje ideje za razvijanje generativnosti, a predlažem svakome od vas da smislite svoju listu i posvetite joj se...
  • Osmijeh je lijek. Darujmo ga prvo sami sebi u zrcalu, zatim članovima naše obitelji, a onda suradnicima i svima onima koje sretnemo u danu.
  • Pomozite životinjama. Nahranite ptice ili mačke, udomite životinjicu, donirajte udrugama koje brinu o životinjama.
  • Naučite nekoga neku novu vještinu ili ga savjetujte u području koje vama dobro ide. Zato ja pišem blog! Postoje naravno i drugi načini, to mogu biti savjeti na kavi, organizirane radionice, instrukcije, priručnici, videomaterijali i slično...
  • Darujte svoje vrijeme nekome i kad imate najveću gužvu. Darovi ne moraju biti  materijalni. Ako ste nekome poklonili svoju pažnju i ljubav, to je vrijednost kojom ste nahranili nečiju, ali i svoju dušu...

Sretan Uskrs!