Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 6. srpnja 2015.

Inspiracija ponedjeljkom - Optimizam kao poslovni začin

Kad se teško nosimo s nekim situacijama u poslu ili općenito u životu, onda obično tražimo poznata rješenja ili tragamo za sličnim iskustvima iz prošlosti. Međutim, kad se susretnemo s novim događajem, čovjeku jedino ostaje mogućnost da se izdigne iznad situacije i pronađe novu snagu u sebi. Sigurno ste već čuli mudre riječi V. Frankla: “Iz ruševina se najbolje vide zvijezde”.

Ponekad nam je teško nešto novo napraviti iako znamo da nakon prvih par početnih koraka slijedi olakšanje ili poboljšanje situacije. U poslovnom svijetu, uvijek su postojale krize, a postojali su i uzleti. Ne možemo ostati na istoj razini cijelo vrijeme. Da nema pada, ne bismo znali kako izgleda rast. Da nema kiše, ne bi se pojavila duga na vedrom nebu… U ovim nemirnim vremenima, ključno je ključno posjedovati jedan važan poslovni začin, a to je optimizam. Prema psihologu R. Wisemanu, sretni ljudi slijede 4 principa: otvorenost, intuitivnost, pozitivnost i optimizam. Otvorenost je važna radi razmjene ideja i razmišljanja s okolinom, intuitivnost donosi fleksibilnost u sagledavanju različitih puteva do ostvarenja cilja, pozitivnost pomaže da u svakoj situaciji pronađemo nešto dobro, a optimizam nam daje snagu da ugledamo novu priliku i nakon burnog razdoblja.

Koliko su optimizam i zadovoljstvo na poslu ključni u svakodnevnom radu s ljudima, objasnila je na svom primjeru Ljiljana Perkov, uspješna vlasnica Kozmetičkog salona Dora ’98.

Ljiljana već 15 godina uspješno vodi salon gdje je uljepšavala i njegovala preko 2000 klijentica i klijenata. Posao je stvarala samostalno oslanjajući se na vlastitu energiju i stručnost. Kontinuirano se educira pa je proteklih godina provela više do 300 dana na stručnim edukacijama u Hrvatskoj i inozemstvu (najviše Pariz, Francuska) gdje je usvajala nova znanja i trendove.

Ljiljana Perkov  i Mirna Maras (Kozmetički salon Dora '98)
Inspirativno je kako Ljiljana doživljava posao i svakodnevnicu: „Zašto radim posao koji radim? Dugo sam tražila pravi odgovor koji će popratiti i pravi osjećaj! Našla sam ga, jedan kišni dan, jedna draga klijentica, jedan najobičniji HVALA! U tom trenutku otvorio se jedan cijeli svijet osjećaja u meni – sreće, ponosa, ljubavi! Da mi nije bilo neugodno pred ženom skakala bih od sreće, i smijala se i plakala u isto vrijeme! To je to! Pomogla sam joj da se osjeca bolje, sigurnije, da bude na svom poslu puna samopouzdanja i lijepa! Rekli bi mnogi – Pa što! Samo je radila svoj posao! I jesam! Zaista! S puno ljubavi, pažnje i želje da pomognem! Ne samo da joj spasim lice od mitisera i prištića! Nego da joj pomognem da bude sebi lijepa, da nauči kako se može i sama kod kuće pravilno njegovati, da je opustim svaki put kad se boji da će boljeti, kad bole leđa da zna da može nazvati i doći i da zna da će joj biti biti bolje. Zato ja radim svoj posao! A Vi? Jeste li u svojim organizacijama samo zato da „stvarate novac“? Ili ste zato što radite posao koji volite? Ne mogu zamisliti nekoga tko provede cijeli radni vijek i ne radi posao koji voli. Kako ga uopće radi?“

Sve što je postigla jedna osoba, vjerojatno može postići i druga. Svatko od nas može voljeti svoj posao, biti sretniji i zadovoljniji, gledati na život optimistično, pronaći za sebe kvalitetnije kolege i suradnike… Uvjet je da povjerujemo da možemo postići puno više od onoga s čime se sada zadovoljavamo.

(objavljeno na portalu Profitiraj.hr)