Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 31. ožujka 2014.

Planiranje ponedjeljkom

Znam da bismo petkom trebali pospremiti sve sa stola, proslijediti dokumente dalje, poslati mailove, uputiti upite koje trebamo i ostaviti sve uredno za novi radni tjedan...
Međutim, ja to u petak nisam stigla napraviti pa je došao ponedjeljak... Nije ni ponedjeljak loš dan za napraviti  sitne, ali bitne poslove... :)
Kažu ljudi da se po jutru dan poznaje. Ponedjeljkom to kod poduzetnika nije tako... Radi se cijeli dan i nema baš nekog normalnog radnog vremena... Dok su ostali ponedjeljkom ujutro na kolegijima ili "brifinzima", meni je to doba kad imam najmanje telefonskih poziva i e-mailova. Onda mi preostaje da se pozabavim sa svojim planovima za ovaj tjedan i očistim što se može... Ovdje ne mislim na krpu i prašinu, već "neželjenu poštu", papire koji čekaju svoje mjesto i arhiviranje, članke koji čekaju svoj red na čitanje i rješavanje zaostalih nepotrebnih tereta iz prošlosti :)
Gdje caruju kaos i gužva, nema prostora za novo... Čišćenjem otvaramo vrata za nešto svježije i bolje za nas...
Zanimljivo je da mene često veseli i čekanje da vidim što će se lijepo dogoditi... Ponedjeljkom sam valjda iznimno romantična pred očekivanjem novih poslovnih aktivnosti... :)

I tako, sve nešto mislim, zalijepit ću si podsjetnik da svaki ponedjeljak krenem po sljedećoj proceduri:
  1. Pregledaj i obriši barem 100 starih mailova (inbox ili sent items). Nije lako, ali se na kraju isplati...
  2. Odaberi jedan težak zadatak koji ćeš riješiti ponedjeljkom do 15.00 i onda uživati u ostatku dana... Nakon toga, ponedjeljak je jedan predivan dan... :)
  3. Odaberi jednu pametnu stručnu knjigu o menadžmentu ili osobnom razvoju, otvori neku stranicu i pročitaj što piše te razmisli kako to kreativno možeš uklopiti u neku od tekućih poslovnih aktivnosti... Uklopiti učenje u svakodnevne aktivnosti je stvar izbora!
  4. Zanemari društvene mreže i telefonske pozive na neko vrijeme i posveti se jednosatnom planiranju i zapisivanju poslovnih aktivnosti bez ikakvog ometanja. Leteći planovi su baš takvi kako sam ih opisala - nemaju uzemljenje :)
  5. Pronađi barem 2 aktivnosti kojima ćeš se posebno veseliti kroz tjedan. To može biti neka poslovna kava s dragom kolegicom ili kolegom ili odmor uz masažu... Može biti odlazak frizeru ili dogovor važnog sastanka... Mogućnosti su ogromne, a dobro je da ih mijenjamo kroz tjedne, jer istraživanja kažu da su sretniji oni koji imaju dojam da žive sadržajan život bez pretjerane rutine...
Ne dajemo neki značaj svim jednostavnim stvarima koje obično činimo... Kad one dobiju svoje ime i formu, ideje postaju zadaci kojih se treba pridržavati... Kad se pridržavamo znači da smo dosljedni. Kad smo dosljedni u kvalitetnoj provedbi, znači da smo izvrsni... I onda mi odmah padne na pamet ona Aristotelova izreka: "Ono smo što stalno iznova činimo. Izvrsnost, nije jedan postupak, nego navika!"

Želim vam kreativan i sadržajan tjedan po vašoj mjeri!