Pretraži ovaj blog

četvrtak, 29. rujna 2016.

Jesam li nesposobna?

Marija je visokoobrazovana žena, u četrdesetim godinama, s mnogim uspješnim projektima iza sebe. Pokrenula je sada jedan svoj mali biznis, no ne ide onim tempom kako je zamislila. Počela se pitati je li možda izgubila snagu, jesu li joj nestale ideje i je li možda nesposobna voditi svoj posao? Gledala je žene oko sebe i činilo joj se da idu naprijed, da putuju, da se kupci lome da dođu do njih, da im novci svakodnevno pristižu, da uživaju u lagodnom životu.

Ona se pitala gdje je zapela. Učinilo joj se da posrće, da jednostavno nema dovoljno odvažnosti da napravi nešto izvan okvira i da preuzme rizik i uđe u nešto što bi joj donijelo zaradu i uspjeh u budućnosti. Pitala se što nije u redu s njom.

Naravno, razgovarala je sa svojom najboljom prijateljicom i ova joj je naravno rekla da je umislila problem. Rekla joj je da je sve u redu i da joj se to samo čini.

Mogla sam joj i ja reći da joj se čini. Možda bi te riječi iz usta konzultantice zvučale još utješnije pa bi taj dan bila nešto smirenija, no izazov bi se opet pojavio. Međutim, ja sam odlučila objasniti joj kako stvari stoje… Ključno se sjetiti da je i do sada svakodnevno prihvaćala rizike, samo ih nije prepoznavala na pravi način.

Sad, kad pred sobom ima određeni izazov ili ideju za posao, treba u to ući bez da čeka da se prvo pojavi hrabrost, osjećaj sreće ili ushićenje. Pa ne radimo sve zato što nas je munja pogodila usred noći i osjetili smo navalu inspiracije! Ako nismo u skladu sa sobom, čekat ćemo neki vanjski utjecaj da nas pokrene, a istina je da sami pokrećemo sebe. Nažalost, previše se prepuštamo lagodnom životu, rutini, uobičajenim aktivnostima i često ne ulazimo u nove avanture jer je lakše biti u mirnoj luci. Ipak, čarolija je izvan te luke… Živi se osjećamo kad se odvažimo na nešto iako nas je bilo strah, kad pokrenemo nešto iako su svi govorili da to neće uspjeti i živi smo kad se vodimo svojim osjećajem koji nas vodi u nepoznato. Uspjeh je kad iščekujete što će se lijepo dogoditi iz onoga što radite… Tako se kreira sreća i to je ono za čim tragamo. Sposobni smo kad osjetimo unutarnju snagu da možemo krenuti. Nekada prvo treba krenuti i uspavana sposobnost će se pojaviti poput divovske pomoći na našem putu. Krenite!