Pretraži ovaj blog

četvrtak, 29. rujna 2016.

Kako uspješno savladati i najteže zadatke?

Sigurno vas hvata muka kad pomislite na popis obveza ovaj tjedan?!

Možda ste dobro sve i isplanirali, no to ne znači da se još netko nije sjetio ubaciti nešto na vašu listu i već pretrpani popis aktivnosti. Možda su vas “pritisnuli” za rokove za koje unaprijed niste znali ili jednostavno gasite požar koji je netko drugi podmetnuo ili neoprezno potpalio.

Kako god bilo, često ne možete dignuti ruke od svega i otići u toplije krajeve. Ostaje vam da zasučete rukave i primite se posla. Kako tada savladati i najteže zadatke?!
  • Najgori posao obavite odmah ujutro. Nema ništa gore od odgađanja nekog zadatka, čime si osiguravate da sigurno o njemu mislite cijeli dan. Sigurno znate koliko puta ste se iznenadili kad ste gorki zadatak odradili za pola sata, a više od 5 sati ste o njemu razmišljali s grčem u trbuhu. Kad ujutro obavite najgore, ostatak dana ne može biti tako loš…
  • Napravite popis zadataka. Dodajte kvačicu svaki put kad obavite nešto. Zvuči kao mala igra, ali mozak voli takav vizualni prikaz. Kvačica do kvačice i gotova lista… Razlomite veliki zadatak na više manjih i bit će ga lakše podnijeti.
  • Nagradite se nečim u čemu uživate. Na primjer: “Kad obavim sve navedeno do 13.00, popit ću kavu s kolegicom”. Nagrada slijedi poslije obavljenog posla, kako ne biste odgađali početak.
  • Ukrasite svoj stol ili radno mjesto. Dodajte mirisnu svijeću ili štapić, cvijeće ili fotografiju drage osobe. Nema ništa ljepše od pogleda na nešto što vas jača i drži optimističnim.
  • Smislite nagradu za pobjednika (sebe) ako završite prije zadanog roka. Na primjer, ako završite sve pola sata ranije, uzmite si vrijeme za opuštajuću glazbu ili čitanje omiljenog časopisa, ili bilo što drugo u čemu uživate.

Često moramo sami sebe motivirati. Kad nitko drugi neće učiniti nešto lijepo za vas niti vam uštedjeti vrijeme, vi ste šef samome sebi koji mora pokazati da držite sve konce u rukama. Vi to možete!