Pretraži ovaj blog

četvrtak, 29. rujna 2016.

Pohvaliti sebe je karta za vlak uspjeha

Nešto ste radili prvi put i već ste pronašli barem 3 stvari koje niste trebali reći, napraviti ili učiniti… Našli ste se u novom poslu ili novom društvu i cijelim putem u povratku ste razmišljali i vagali svoje riječi? Odradili ste neki posao i onda ste provjeravali barem 2 puta jeste li sve obavili kako treba?

Za sve je potrebna praksa… Zašto su nas učili da sve mora uspjeti odmah? Zašto nam nisu dopuštali da pogriješimo? Zašto su nas kritizirali za svaku pogrešku? Zašto su tražili da budemo savršeni? Zašto nam nisu rekli da se na greškama uči?!

Postoji puno pitanja zašto, no nesreća je što se u odrasloj dobi prema sebi ponašamo kako su se prema nama u djetinjstvu ponašali roditelji ili odgojitelji. Kad odrastemo, nastavljamo isti tretman prema sebi, naučeni da se tako odnosimo prema svojim pokušajima.

Kad nešto učinite, pohvalite sebe i recite si da ćete još biti bolji sljedeći put. Recite sebi bravo za hrabrost, za odluku i prvi korak. Recite sebi pravo za samopouzdanje koje tek stječete. Recite sebi bravo za sve ono što vam nitko rekao nije. Fantastično ste biće samim time što ste jedinstveni. Onaj tko nešto radi, taj je važniji od svih onih koji ništa ne poduzimaju, a misle da znaju. Hodajući se uči, hodajući se stvara i bravo za sve vas koji ste odlučili opet prohodati uspravnog držanja i podignute glave.