Pretraži ovaj blog

srijeda, 28. rujna 2016.

Znamo li svoje vrline?

Na radionicama u Filaksu često govorimo o motivaciji, samomotivaciji i postavljanju ciljeva.

Mnogi žele promijeniti svoju karijeru, promaknuće, veću plaću ili jednostavno žele započeti svoj posao. Ipak, kad dođemo do popisa snaga, talenata i vrlina, mnogi zastanu i počnu razmišljati. Mnogima je teško sjetiti se 5 svojih talenata. Neki uspiju navesti par natuknica, ali obično je riječ o nečemu što zvuči uobičajeno i za što sa stopostotnom sigurnošću mogu tvrditi da je tako.

Zašto nam se događa da s vremenom ne želimo istaknuti svoje talente? Zašto je nekima neugodno prezentirati svoja postignuća? Zašto mnogi ne mogu govoriti o sebi samo pozitivno? Mnogi na kraju znaju reći: “Ali ne bih želio/željela da ispadne da se hvalim”.

Velika je razlika između prezentacije svojih vrlina i postignuća i hvalisanja. Kad se pretjerano hvalimo, onda pretjerujemo, uspoređujemo se s drugima, mjerimo svoj uspjeh u odnosu na druge i slično. Biti uspješan u osobnoj promociji, znači analizirati i prihvatiti svoje jake strane i biti spreman otvoreno, jasno i dopadljivo ih prezentirati.

Često se kaže da smo skromni i da drugi trebaju vidjeti kakvi smo, jer nije na nama da to govorimo. Prošla su ta vremena. Ako čekate da vas netko pohvali i prepozna, postoji velika šansa da ćete se načekati.

Ako želite uspjeti u karijeri, prezentaciji proizvoda i usluga ili općenito ostvariti rezultate u poslu, ključno je da iskoristite svoje snage te prepoznate i iskoristite prilike iz svog okruženja. Pomak se uvijek ostvaruje iz naših snaga, iz naših talenata i vrlina. Tko ih ignorira ili zanemaruje, vrlo vjerojatno će osjetiti da se i drugi prema njima odnose upravo na isti način, odnosno ne prepoznaju ih i ne nagrađuju…