Pretraži ovaj blog

srijeda, 22. siječnja 2014.

Vrijeme kao pravedan poslodavac

Danas sam na predavanju u Filaksu sa Sašom razgovarala o tome kako koristimo vrijeme. Na primjer, zanimljivo je koliko novih stranih riječi možemo naučiti za 6 mjeseci svakodnevnog učenja po 15-ak minuta... Zamislite koliko možemo postići vezano za fizički izgled ako svaki dan vježbamo 15-ak minuta... Vrijeme ionako prolazi, a s tim u vezi odlična je ona izreka koja kaže da trebamo stvari poduzimati odmah i posvetiti im se, jer će nam za godinu dana biti žao što nismo krenuli već danas.
Vrijeme prolazi, a toliko malo poduzimamo. Jedna od važnijih odluka je odluka o "pametnom" korištenju vremena. Naravno, svatko od nas ima drugu ideju što to znači "pametno" koristiti vrijeme, no važno je da ste s organizacijom i raspodjelom obveza Vi zadovoljni. Ne možemo kopirati tuđi raspored niti tuđi stil rada. Važno je da nekako pronađemo svoje "tajne alate" i "čarobne štapiće". Ja sam svoje već našla, ali još uvijek otkrivam i neke nove i svakodnevno učim... 

Dakle, vaša je odluka što ćete učiniti s vremenom koje vam je danas na raspolaganju.... Bez obzira što odlučili, dan će ionako proći... Važno je da mi mudro koristimo vrijeme, a ne da vrijeme bezobrazno iskorištava nas... O tome govori i psiholog D. Waitley: "Vrijeme je pravedan poslodavac - svakome pruža jednake mogućnosti. Svako ljudsko biće ima svakodnevno na raspolaganju isti broj sati i minuta. Bogataši ne mogu kupiti više vremena kako bi ga imali u pričuvi. Baš tako, vrijeme je pravedno i spremno opraštati. Bez obzira koliko ste ga u prošlosti potrošili, sutra ga nećete imati ništa manje. Uspjeh ovisi o tome koliko ćete svoje vrijeme mudro koristiti, planirajući i dajući prvenstvo onome što je najvažnije. Živa je istina da je vrijeme vrednije od novca, stoga, ubijajući ga ubijamo i vlastite šanse za postizanje uspjeha".